Penitenciarul Focșani, în starea de alertă: deținuții își văd familiile doar prin geamul despărțitor

0
831

Măsurile de siguranță se relaxează și în Penitenciarul Focșani. Nu în ceea ce privește libertatea deținuților, ci în conformitate cu noile prevederi aduse de instituirea stării de alertă. În timpul stării de urgență, în unitatea de detenție de la Mîndrești au fost luate măsuri stricte de siguranță, iar deținuții cazați aici au avut și mai multe restricții decât în mod obișnuit, pentru a fi limitat pe cât posibil contactul cu exteriorul și a se preveni în acest mod apariția cazurilor pozitive cu coronavirus. Măsurile aplicate peste tot de Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, au funcționat cu succes la Penitenciarul Focșani, iar pe toată perioada stării de urgență nu au apărut informații despre persoane infectate sau suspecte. În continuare, sistemul penitenciar implementează demersuri cu caracter de prevenție, în baza unui plan de măsuri actualizat și adaptat conduitei promovate la nivel național.

În considerarea imperativelor de relaxare graduală a măsurilor impuse pe perioada stării de urgență, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor mențin procedurile instituite pe linie de prevenție și siguranță medicală, precum și cele de distanțare în exercitarea atribuțiilor specifice, astfel încât să se asigure protejarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor private de libertate, personalului și a oricăror altor persoane.

La nivelul locului de deținere, activitățile de igienizare/dezinfectare a spațiilor, utilizarea materialelor de protecție individuală, componenta de triaj epidemiologic și de monitorizare a stării de sănătate a tuturor persoanelor custodiate/personalului, măsurile de informare/conștientizare se implementează inclusiv pe durata stării de alertă și vizează prevenirea oricărui potențial risc de natură epidemiologică”, ni se explică într-un răspuns venit de la Penitenciarul Focșani.

Prudență este cuvântul de ordine, astfel încât „libertatea” se reia treptat. Iar libertate în interiorul unității de detenție înseamnă menținerea unui contact strâns cu familia, în primul rând. „Începând cu data de 18 mai, exercitarea dreptului de a primi vizite se va realiza cu dispozitiv de separare, indiferent de regimul de executare sau categoria din care fac parte persoanele private de libertate. Cu ocazia exercitării dreptului la vizită, persoanele private de libertate au dreptul de a primi pachete și bunuri – primirea și distribuirea acestora realizându-se cu respectarea unor măsuri de siguranță medicală.

Exercitarea dreptului la vizită intimă se va realiza doar dacă prin aceasta nu sunt afectate măsurile de prevenție și siguranță medicală. Exercitarea dreptului la comunicări online se realizează indiferent de situația disciplinară a persoanei private de libertate și periodicitatea legăturii cu familia.

Implementarea acestor măsuri excepționale se realizează cu respectarea cerințelor pe linie de prevenție medicală, la un nivel intensificat, aspectele de interes necesar a fi aduse la cunoștința aparținătorilor fiind afișate la avizerul instituției și pe site-ul unității.

Administrația Penitenciarului Focșani depune, în continuare, eforturi pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, atât în rândul efectivelor de deținuți, cât și în rândul personalului. Pentru reușita acestui deziderat, este necesar, în această perioadă de alertă, ca efortul să fie unul comun, al instituției penitenciare și al aparținătorilor.

În acest sens, facem apel la responsabilitate și solidarizare, la respectarea obligațiilor pe linie de siguranță medicală și a celor de distanțare socială, subliniind, în continuare, importanța informării din surse oficiale”, mai transmit reprezentanții Penitenciarului Focșani.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.