Un proiect de lege depus la Parlamentul României propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru polițiștii, jandarmii, militarii și funcționarii publici cu statut special care au fost condamnați penal.
Propunerea vizează în special infracțiuni de corupție sau încălcări ale legii în exercitarea funcțiilor de serviciu. Conform proiectului, inițiat de deputatul Andrei Lupu, se propune modificarea Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015) pentru a exclude acordarea pensiilor de serviciu pentru cei condamnați penal. Deputatul a subliniat că este necesar să se elimine privilegiile acordate celor care încalcă legea, în special în cazul celor care au ca responsabilitate menținerea ordinii publice și respectarea legii.
„Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea. Situaţia devine cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea. Îmi este imposibil să mai înţeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii și ordinea publică ajung să fie condamnați penal, iar după executarea pedepsei, primesc aceleași pensii crescute”, a declarat deputatul Andrei Lupu.
Proiectul vine în contextul în care în 29 ianuarie 2024, șase polițiști de frontieră au fost condamnați definitiv pentru luare de mită în formă continuată. Anul trecut, peste 176 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au primit calitatea de suspecți, iar în 2022, numărul lucrătorilor MAI declarați suspecți a crescut la 189, conform unui comunicat REPER citat de Agerpres.
Această inițiativă legislativă aduce și un paralelism cu alte legi deja în vigoare, precum Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, precum și Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevăd eliminarea dreptului la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistrați condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu. Propunerea urmează acum procesul legislativ, iar adoptarea sa ar reprezenta un pas important în direcția impunerii unei responsabilități sporite în rândul personalului instituțiilor de forță ale statului, subliniind importanța integrității și respectului pentru lege în exercitarea atribuțiilor lor.