UPDATE-ULTIMĂ ORĂ: Percheziții la Vidra. Vizați: traficanții de carne vie

0
1162

UPDATE: În Vrancea, DIICOT a făcut 3 percheziții. Au fost căutate 5 persoane, însă au fost găsite doar 2 și duse la audieri la Arad. Între timp, și IGPR a transmis un comunicat de presă referitor la acest caz:

“Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și procurorii D.I.I.C.O.T au destructurat o grupare infracțională organizată, care ar fi exploatat peste 100 de persoane, în Danemarca.

La data de 10 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T-B.T. Arad, efectuează 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Botoșani, Vrancea, Mureș, Constanța și în municipiul București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat. De asemenea, au fost puse în executare 19 mandate de aducere.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis angajarea în locuri de muncă bine plătite în Danemarca. Ulterior victimele ar fi fost transportate și adăpostite în Danemerca, unde, fiind lipsite de mijloace financiare, ar fi fost obligate să execute activitățile impuse de membrii grupării.

În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme fantomă, ar fi deschis conturi bancare și ar fi obținut cărți de credit, pe care le-ar fi utilizat în vederea comiterii de fraude, cauzând un prejudiciu de aproximativ 7.000.000 de euro.

La data de 25 februarie 2015, polițiștii români, în colaborare cu autoritățile din Danemarca, au desfășurat o acțiune în urma cărora au fost arestate 20 de persoane aflate pe teritoriul Danemarcei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, înșelăciune, fraude informatice și evaziune fiscală”, transmite Poliția Română.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Județul Vrancea a fost joi, din nou, scena unor ample percheziții desfășurate de această dată de  procurorii DIICOT din Arad. Anchetatorii nu au făcut verificări doar în județul nostru ci și în Constanța, Mureș și Botoșani, vizată fiind o rețea de traficanți de persoane. Indivizii ar fi racolat peste o sută de persoane sărmane  de care și-au bătut joc,  în cel mai josnic mod. Iată ce spun  anchetatorii despre acest caz:

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015 membrii grupului au recrutat de pe teritoriul României peste o sută de victime, provenind din medii sărace, pe care ulterior le-au transportat şi adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit. În fapt, membrii grupului infracţional au urmărit ca, odată ajunse în Danemarca, victimele să fie aduse în stare de aservire faţă de aceştia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba şi locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, să fie nevoite să locuiască în spaţiile stabilite de către membrii grupului şi să execute activităţile impuse de către aceştia. În acest sens, suspecţii au însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze în vederea obţinerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de către lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro. Menţionăm că la data de 20.02.2015, între România şi Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având în vedere faptul că infracţiunile s-au săvârşit pe teritoriile ambelor state, facând obiectul cercetărilor deopotrivă ale autorităţilor judiciare române, cât şi ale celor daneze. La data de 26.02.2015 partea daneză a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracţional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operaţiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi”. În prezent, cei 20 de membri sunt judecaţi de către instanţa daneză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust„,  transmite DIICOT.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.