Peste 1,5 milioane de euro vor fi alocați de Guvernul României pentru comunele din Vrancea afectate de inundațiile din iunie

0
183

Fenomenele meteorologice din ultima perioadă, respectiv ploile abundente din luna iunie, au produs pagube materiale însemnate la nivelul mai multor localități din Vrancea. Practic, în 13 comune din județul nostru apele au luat la vale, fără deosebire, drumuri comunale, ulițe și podețe. Potrivit unui raport al Instituției Prefectului, numeroase elemente de infrastructură au fost făcute praf în Andreiașu de Jos, Bârsești, Biliești, Boghești, Bolotești, Bordești, Câmpineanca, Chiojdeni, Cotești, Gugești, Mera, Păunești, Urechești precum și în Boghești, acolo unde aproape 1 kilometru de drum județean balastat a fost puternic deteriorat. Prefectul Gheorghiță Berbece a fost în teren unde a făcut o evaluarea a pagubelor produse de fenomenele meteo și a constatat că, într-adevăr, localitățile respective au nevoie de ajutor. Prin urmare, la nivelul Guvernului României a fost aprobată inițierea unui proiect de Hotărâre prin care se va aloca suma de 8.430.227 lei (1.744.702 euro) din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului pentru refacerea infrastructurii în comunele din Vrancea care au fost afectate de viituri.

Bolotești, Bârsești și Cotești – cele mai afectate comune

Una dintre localitățile care au avut cel mai mult de suferit este comuna Bolotești. Aici mai multe porțiuni de străzi au fost efectiv spălate de ape iar în zona satului Vitănești eroziunea malului s-a întins pe aproape 1 kilometru. Pentru reparații, administrația locală așteaptă acum un sprijin financiar în valoare de 5,4 milioane lei, adică peste 1,1 milioane de euro.

„Au fost afectate o parte dintre drumurile care nu au fost însă recepționate, acelea care se fac prin AFIR, dar apele mi-au luat o parte dintre drumurile pietruite. A fost comisia, s-a evaluat situația și acum așteptăm banii. Noi, la nivelul comunei, avem utilaje, buldoexcavator, basculă… și am încercat să reparăm cum am putut dar este doar ceva provizoriu. Ceea ce vă pot spune este că ploile din acest an ne-au afectat infrastructura mult mai mult decât în anii precedenți”, ne-a spus primarul comunei Bolotești, Fane Popa.

O altă comună puternic afectată de fenomenele meteo din iunie este și Bârsești. Reprezentanții administrației locale spun că de mult nu s-au mai confruntat cu așa ceva, o parte dintre drumuri devenind inutilizabile, pline de șanțuri adânci, făcute parcă de un excavator. „Este adevărat, după ploile din iunie am avut probleme grave la câteva drumuri de pe raza localității. Viiturile au săpat niște șanțuri prin comună de ziceai că sunt făcute cu excavatorul. Ce să zic, nici nu se mai putea circula pe ele așa că am încercat să reparăm câte ceva ca să se poată trece, cât de cât, cu mașinile dar, vă spun, situația este destul de dificilă, mai rea decât în anii din urmă”, ne-a declarat viceprimarul comunei Bârsești, Emil Văsuianu. Comuna Bârsești ar trebui să beneficieze de un ajutor bănesc în valoare de 1,3 milioane de lei, aproximativ 269.000 de euro, punctul nevralgic fiind eroziunea malului drept al râului Putna, fenomen care pune în pericol nu mai puțin de 7 gospodării. În urma viiturilor provocate de ploi, în Vrancea au fost distruși aproape 16 kilometri de drumuri comunale și străzi.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.