Plătim milioane de lei pentru iluminat public, iar în cartierele Focșaniului încă mai sunt lampadare de pe vremea comunismului

0
287

Primarul Cristi Misăilă și PSD au promis fonduri europene pentru realizarea unui iluminat public performant și eficient în Focșani, dar în cartiere cetățenii nu văd nimic și încă mai așteaptă becuri pentru stâlpii de iluminat montați prin anii 1970 când s-au construit blocurile. Astfel de relicve, care consumă foarte mult, pot fi întâlnite la tot pasul prin oraș.

Administrația pesedistă nu a reușit să implementeze, în acești ani, un sistem prin care să modernizeze și să extindă rețeaua de iluminat public. În schimb, lunar, plătim sute de mii de lei, potrivit informațiiilor Primăriei Focșani, pentru serviciul îmbătrânit și lipsit de performanță. Numai în lunile mai, iunie și iulie, municipalitatea a plătit pentru becurile stradale, sumele de 240.000 lei, 248.000 lei și 179.000 lei. Sume prea mari pentru zone extinse în cartiere care stau în beznă. De asemenea, sume considerabile se scurg, fără cap, și pentru mentenanța sistemului și nu, repet, pentru modernizarea lui! Înlocuirea unui singur bec ne costă 500 lei.

Mai mult, costul cu iluminatul public per cap de locuitor în Focșani a crescut, din 2017 și până în 2018, de la 2,92 lei la 15,29 lei, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței. Focșănenii ajung să plătească, din vară până în iarnă, costurile exorbitante ale iluminatului festiv de sărbători, aproape tot bugetul destinat iluminatului fiind ”ars” de beculețe și ghirlande.

Recent, primarul PSD al Focșaniului a anunțat că în iarna aceasta are în intenție extinderea sistemului de iluminat festiv, sub pretextul că așa cer cetățenii! Greșit! Focșănenii cer cu prioritate iluminat stradal funcțional în jurul imobilelor în care locuiesc, permanent, nicidecum beculețe de Crăciun. Haideți să ținem cont de priorități și nu de lucruri care costă prea mult și care bucură pe moment, dar care nu aduc beneficii pe termen lung.

Avem nevoie de o scoatere la lumină a acestor cheltuieli, și de o chibzuire a fondurilor destinate acestui serviciu, mai ales că Focșaniul a fost și rămâne un oraș campion la cele mai mari sume destinate iluminatului public. Din păcate, atenția autorităților nu s-a îndreptat către o modernizare și extindere a rețelelor de iluminat stradal, care să ofere siguranță și confort cetățenilor care plătesc taxe și impozite.

Reorientarea către cetățean va fi direcția pe care merge PNL în 2020, pentru a stopa risipa de la bugetul local al municipiului. Biroul de presă al PNL Vrancea

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.