Plutonier adjutant Florin Paiscar, pompierul care a salvat un adolescent rănit într-un accident rutier

0
183

Pompierii vrânceni și-au desemnat cel mai merituos coleg al lunii iunie, salvator care a dat dovadă că își iubește meseria și îi iubește pe cei din jurul său. Florin Paiscar a vorbit despre o experiență care i-a lăsat însă un gust amar, atunci când, în încercarea de a salva un adolescent rănit într-un accident rutier, s-a lovit de indiferența oamenilor.

Grijile cotidiene i-au determinat pe mulți dintre noi să rămână indiferenți la nevoile celor din jur. Prin natura profesiei, pompierii au un spirit civic dezvoltat. Indiferent de circumstanțele în care se găsesc aceștia acționează pentru a-i salva pe cei aflați în pericol. Plutonier adjutant Florin Paiscar, ”Pompierul lunii iunie 2020”, a făcut dovada solidarității umane în data de 9 iunie, când, împreună cu alți doi colegi, în timp ce se întorceau spre casă la terminarea turei de serviciu, a acordat primul ajutor unui adolescent care fusese victima unui accident rutier. Cu toate că toți cei trei colegi și-au adus contribuția în reușita misiunii, distincția i-a fost acordată lui, deoarece el a fost cel care a coordonat intervenția. Subofițerul este comandant de echipaj pe ambulanța SMURD la Secția de Pompieri Adjud. Tocmai de aceea, el a fost cel care a preluat inițiativa și a dat indicații celorlalți salvatori.

În cei peste 10 ani de activitate ca paramedic, s-a întâlnit de nenumărate ori cu astfel de situații, atât la serviciu cât și în timpul liber. Experiența l-a învățat că fiecare intervenție diferă și are particularitățile ei, chiar dacă pașii sunt aceeași, abordarea poate fi diferită. Așadar, plutonierul adjutant Florin Paiscar ne povestește cum a decurs întâmplarea: ”În data de 09 iunie, în timp ce mă deplasam de la serviciu, respectiv Secția de Pompieri Adjud, către domiciliu, împreună cu alți doi colegi, plt. maj. Octavian Săndulache și plt. maj. Ionuț Corneliu, la intrarea în localitatea Haret, am observat un autoturism intrat într-un șanț. Un pic mai încolo era o persoană întinsă la marginea drumului. Am oprit imediat să vedem ce s-a întâmplat. Am coborât cu toții din autoturismul cu care efectuam deplasarea și am procedat la o primă evaluare a evenimentului și a victimei. Ni s-a zis că se sunase deja la 112. Atunci, am început să examinăm starea victimei, un copil de vreo 15 ani, apoi am trecut la acordarea primului ajutor fără echipamente medicale, prin imobilizarea coloanei cervicale, oprirea sângerărilor și pansarea rănilor, până la sosirea ambulanței. Am folosit trusa de prim ajutor a autoturismului cu care ne deplasam, însă cea pe care o aveam era insuficientă, tânărul având mai multe răni care sângerau. Am încercat să obținem încă o trusă de la ceilalți participanți la trafic. Am avut un sentiment ciudat, când în încercarea noastră de a opri mașini, am văzut că mulți ne ignoră, iar cei puțini care opresc nu au trusă medicală. Într-un final a oprit o autoutilitară care ne-a oferit trusa, dar șoferul era grăbit, așa că a plecat repede. Fiecare dintre noi a făcut câte ceva, unul hemostază, altul a pansat, altul a imobilizat. La puțin timp au mai oprit trei colegi care ne-au ajutat la pregătirea pacientului pentru predarea către ambulanță. După ce a fost preluat de echipajul SAJ, ne-am bucurat cu toții că am putut ajuta”.

Intervenția i-a adus satisfacție dar și mâhnire. ”Am trăit un sentiment de împlinire sufletească pentru că totul s-a terminat cu bine și pentru că am simțit spiritul de echipă al camarazilor mei. Am fost totuși dezamăgit de lipsa de compasiune a celor care au trecut pe lângă noi și ne-au ignorat, deși eram îmbrăcați în uniforma de serviciu și le făceam semne clare să oprească. În asemenea momente îmi dau seama cât de norocos sunt, că toată ziua sunt înconjurat de oameni cu valori morale deosebite, care mă sprijină și sunt alături de mine, colegii mei. Datorită lor îmi place această meserie, însă o iubesc, pentru că îmi iubesc semenii. Ador aventura și provocările întâlnite în situații de urgență. În opinia mea cred că este mai mult decât o meserie, este un stil de viață, care presupune onoare, sacrificiu, curaj și devotament”.

Prin promptitudinea cu care a intervenit, plutonierul adjutant Florin Paiscar a demonstrat că posedă toate calitățile unui salvator de excepție. Profesionalismul și responsabilitatea de care a dat dovadă, îi sunt răsplătite prin recunoștința noastră. Suntem mândri de colegul nostru, îl felicităm și îi dorim misiuni ușoare.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.