PNL și PSD s-au bătut azi în… contestații electorale. Instanța i-a refuzat pe toți

0
255

Zi aglomerată la cele două instanțe din municipiu – Judecătoria Focșani și Tribunalul Vrancea, unde magistrații au avut de soluționat ultimele rămășițe ale neînțelegerilor partidelor politice, până să vină campania. Dacă Judecătoria Focșani deja a decis respingerea acțiunilor promovate de Partidul Național Liberal vizavi de candidatul Partidului Social Democrat la Primăria Focșani și candidații la Consiliul Local, Tribunalul Vrancea a dat soluții similare în patru dosare. Nu știm exact care dintre formațiunile politice a ajuns prima la tribunal pentru a introduce contestațiile la legea electorală, cert este că instanța a avut de soluționat câte două acțiuni atât de la PSD cât și de la PNL. Pe de o parte, PSD contesta alianța electorală PNL-USR-PLUS, iar liberalii erau nemulțumiți de lista electorală a social democraților. Soluțiile, date de completuri de judecată diferite, sunt la fel pentru fiecare dintre cele patru acțiuni:

Dosar 1194/91/2020, privind pe contestatorul PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ORGANIZAŢIA JUDEŢEANĂ VRANCEA: Respinge contestaţia ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Curtea de Apel Galaţi.Pronunţată în şedinţa publică astăzi 21.08.2020.

Dosar 1195/91/2020, privind pe contestatorul PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ORGANIZAŢIA JUDEŢEANĂ VRANCEA: Respinge contestaţia ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Curtea de Apel Galaţi. În baza disp.art. 54 alin. 8 din legea nr. 115/2015, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, aceasta se va aduce de îndată la cunoştinţa Biroului Electoraal de Circumscripţie Judeţeană nr. 41 Vrancea. Pronunţată în şedinţa publică azi, 21.08.2020.

Dosar 1200/91/2020, privind pe contestatorul PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL VRANCEA PRIN PREŞEDINTE: Respinge ca neîntemeiată contestația împotriva Hotărârii nr.16/19.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Judetean nr.41 Vrancea. Cu apel în 24 de ore de la pronunţare,cerere care se depune la Curtea de Apel Galaţi. Pronunțată prin punerea la dispoziţia părților prin intermediul grefei instanței.

Dosar 1201/91/2020, privind pe contestatorul PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL VRANCEA PRIN PREŞEDINTE: Respinge contestaţia ca neîntemeiată. Cu apel în 24 ore de la pronunţare, cerere care se depune Curtea de Apel Galaţi, sub sancţiunea nulităţii”.

Despre acțiunile promovate de PSD ne-a spus deputatul Nicușor Halici, care de altfel a și reprezentat formațiunea politică în instanță. „Legea electorală e foarte clară. Atunci când ai alianță electorală sau ești parte a unei alianțe electorale nu poți avea candidat și pe alianță și candidat propriu. Legea are niște limite, mai mult sau mai puțin flexibile. În momentul în care legea spune expressis verbis că un partid nu poate face parte decât dintr-o singură alianță electorală, iar în cazul în care face parte din două sau mai multe alianțe electorale candidaturile sunt nule de drept, nu cred că mai există flexibilitate. Ei îl iau ca pe un drept absolut de a fi ales, însă este un drept relativ. Constituția spune clar: este un drept fundamental, dar nu absolut”, explică acesta.

Cât despre contestațiile PNL, prima vizează hotărârea Biroului Electoral Județean Vrancea prin care a fost acceptată propunerea de candidatură a lui Marian Oprișan pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea din partea PSD, iar cea de-a doua cel mai probabil este legată de următoarea hotărâre, prin care BEJ a acceptat lista de candidați a PSD pentru Consiliul Județean Vrancea, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.