Poliția Locală: unde-i ordin, cu plăcere! Ce facilități au avut polițiștii focșăneni pe starea de urgență

0
353

De două luni, polițiștii locali din toată țara și implicit din Focșani ies în stradă doar la indicațiile Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, ca urmare a instituirii stării de urgență și a punerii în aplicare a ordonanțelor militare. În toată această perioadă aceasta a însemnat că polițiștii locali au acționat în sistem integrat alături de structurile Ministerului de Interne (plus ale Ministerului Apărării Naționale) și totul a fost mai mult sau mai puțin bine până acum câteva zile, când chiar ministrul Marcel Vela a ieși cu câteva declarații la adresa „localilor”.

Ministrul de Interne a afirmat că sunt „probleme cu poliția locală, care amendează, face unele abuzuri şi nu respectă toate prevederile ordonanțelor ȋn litera și spiritul fiecărei ordonanţe”, făcând totodată comparație între salariul unui poliţist local din Timişoara cu cel al unui poliţist din Poliţia Română, fapt care a zguduit un pic perioada de acalmie. Până la urmă era de așteptat ca la un moment dat să apară astfel de declarații, chiar dacă „uscături” sunt cam în toate structurile, militarizate sau nu.

Numai că polițiștii locali au reacționat, începând de miercuri, când în țară au fost demarate proteste pe modelul grevei japoneze. „În contextul formelor de protest anunțate în țară, la nivelul Poliției Locale a Municipiului Focșani s-a luat decizia organizării unei acțiuni de protest constând în portul unei banderole albe la uniforma de serviciu în zilele de miercuri, joi și vineri”, ne-a confirmat situația de la Focșani directorul Poliției Locale Dorian Alecsandrescu.

Azi e ultima zi de proteste, în curând se termină și cu starea de urgență, posibil ca activitatea polițiștilor locali să intre în normal în perioada următoare. Dar am fost curioasă să aflu ce a fost până acum în Poliția Locală, pe parcursul celor două luni.

În ciuda expunerii zilnice, la nivelul Poliției Locale Focșani norocul a făcut ca până acum să nu existe suspiciuni de cazuri pozitive în rândul angajaților. Spunem noroc, pentru că pozitivi cu COVID-19 sunt în alte structuri care au fost în prima linie. Și suspiciuni, gârlă. „Până la data comunicării prezentului răspuns nu au fost înregistrate cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV 2 în instituția noastră. La momentul actual, avem un coleg în izolare la domiciliu, acesta fiind contact direct al unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV 2”, se arată într-un document trimis redacției Jurnal de Vrancea.

Mai sus am spus noroc. Norocoși sunt toți vrâncenii, la cum s-au derulat lucrurile în județ. Fiecare s-a protejat atât cât a putut și a considerat, de multe ori în lipsa unor indicații ale autorităților. Știm deja că, la peste o lună de la instituirea stării de urgență, Direcția de Sănătate Publică Vrancea comunica că a făcut o instruire cu câteva cadre ale IPJ Vrancea. Pe 5 mai, eram anunțați că medicii epidemiologi au avut un pic de timp pentru a-i învăța pe polițiști cum să folosească echipamentele de protecție. Tot e bine, decât nimic. La Poliția Locală nu a mers (deocamdată) nimeni. Or fi pe alt tabel. Și, asemeni tuturor celor din linia întâi, și polițiștii locali au fost echipați după puteri: măști, mănuși din bugetele proprii ale instituției, pe alocuri și dezinfectant sau termometre.

N-au rămas polițiștii locali neinstruiți, ne asigură Dorian Alecsandrescu. Numai că nu a pus nimeni pe rețelele de socializare astfel de acțiuni, bănuim noi. „Polițiștii locali au fost instruiți de către șefii de servicii cu privire la modul de folosire a echipamentelor de protecție (măști, mănuși și viziere). Echipamentele de protecție au fost asigurate prin autofinanțare”, se arată în același răspuns semnat de directorul Alecsandrescu.

Dacă este să analizăm încredințările pe SEAP, numai în lunile aprilie și mai apar achiziții de măști în sumă de aproape 10.000 de lei, mănuși care au costat în total 1.800 de lei, iar vizierele au costat 1.950 lei. Cât s-a putut și s-a găsit, probabil.

Au fost buni polițiștii locali sau nu? Evaluează cineva activitatea în întregul ei, primește cineva ceva, după merit? De sporuri deosebite nu poate fi vorba, pentru că nici măcar cadrele medicale nu primesc așa ceva, în ciuda promisiunilor și a alocărilor de la Uniunea Europeană. Puțin probabil ca vreo structură a MAI/ MApN să primească altceva decât sincere mulțumiri – bune și acelea până la urmă – în condițiile în care au fost cu adevărat toți în prima linie. Și continuă a fi, încă, până la finalul pandemiei. Și cine știe cât înseamnă aceasta?

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here