Poliția Vrancea în alertă! Mișună indivizi care fac victime în rândul bătrânilor prin metoda „Accidentul”

0
673

Polițiștii din Vrancea au intrat în alertă după ce în ultimele zeci de ore două cazuri grave de înșelăciune au fost raportate din județ, prin metoda „Accidentul”. Un caz a avut loc la Răstoaca, unde un bărbat i-a dat unui individ 8000 de lei pentru a-i scăpa, vezi Doamne, nepoata de la pușcărie, alt caz s-a înregistrat la Jariștea.

Conform Biroului de Relații cu Presa al IPJ Vrancea, miercuri dimineață, oamenii legii  au fost sesizaţi de o femeie în vârstă de 80 ani, din localitate, despre faptul că în seara zilei de 26 iulie a.c., în jurul orei 23.00, ar fi fost contactată telefonic, de către o persoană care s-a recomandat ca fiind fiica ei. Aceasta i-ar fi relatat faptul că soţul ei a avut un accident rutier, soldat cu victimă şi are nevoie de suma de 20000 lei.

În timpul discuţiei a intervenit o persoană de sex bărbătesc, care s-a recomandat a fi procuror şi au ajuns la înţelegerea de a-i remite doar 5000 lei. Bărbatul i-a mai transmis faptul că il va trimite pe secretarul lui pentru a ridica banii, precizându-i că nu trebuie să închidă telefonul, pentru că urmează a discuta şi alte detalii despre starea gravă de sănătate a victimei.

La aproximativ o oră, la poarta locuinţei femeii, după alte indicaţii telefonice, s-a prezentat un bărbat, care a primit suma de 5000 lei de la partea vătămată.

Persoana vătămată, după înmânarea banilor a discutat din nou cu aşa-zisul procuror şi în alte două rânduri i-a remis sumele de 5000 respectiv 10000 lei, pentru serviciile medicale ale unui doctor, bani pe care i-a înmânat aceleiaşi persoane de etnie rromă, care a venit la intervale de cca. o oră.

In cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
Pentru prevenirea unor situații anterior prezentate, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute.

Persoanele care comit astfel de înselăciunio utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.

Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.

Din cazuistica intrumentată până în prezent a reieşit faptul că majoritatea suspecţilor de înşelăciuni sunt deţinuţi în diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi făcute în conturile unor complici care se află în libertate.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.