Polițiștii din Vrancea au ajutat la destructurarea unui grup infracțional specializat în fraude informatice

0
284

Peste 260 de polițiști de la combaterea crimei organizate au efectuat, marți, o serie de percheziții într-un dosar instrumentat de DIICOT. În total au fost 64 de percheziții la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi efectuat licitaţii frauduloase, pe site-uri de vânzări de bunuri.

Cele mai multe percheziții, 26, au avut loc în judeţul Vâlcea. Au mai fost efectuate 15 percheziții în judeţul Cluj, 14 în Bucureşti, 2 în Buzău, 2 în Bihor și câte una în județele Hunedoara, Dâmboviţa, Botoşani, Neamţ şi Dolj.

Potrivit DIICOT, este vorba despre un dosar cu un prejudiciu imens, de peste 4 milioane de euro. Iată comunicatul Poliției Române:

“Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) şi în România (aproximativ 120), la grupul infracţional aderând mai mulţi membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line. Grupul infracţional este structurat pe 3 paliere.

Astfel, coordonatorul reţelei şi alţi membri ar fi racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare. Alți membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparţinând unor companii cunoscute de tranzacţii on-line și ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poştei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziționate.

De asemenea, ceilalți membri ar fi deschis conturi bancare în România şi în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziţie grupării, în schimbul unor sume de bani. Coordonatorul grupului infracţional, un bărbat, de 28 de ani, şi-ar fi însușit 30-35% din fiecare tranzacție, diferenţa fiind primită de autorul fraudei. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 4.000.000 de euro”.

Potrivit anchetatorilor, la audieri au fost duse la sediul DICOT Vîlcea 74 de persoane, atât suspecți, cât și martori.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.