Pompierii, pregătiți să intervină în caz de inundații. Vrancea, și miercuri sub amenințarea ploilor

0
324

Peste 4.000 de pompieri cu 800 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților, la nivelul întregii țări, pentru limitarea și înlăturarea efectelor posibil a fi generate de fenomenele meteorologice periculoase.

În cursul zilei de marți, 11 octombrie a.c., Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, pentru perioada 11—13 octombrie a.c., o avertizare Cod Galben, fiind preconizate scurgeri importante pe versanți, viituri rapide și creșteri de debite pe unele râuri din județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Prahova, Neamț, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

De asemenea, începând de astăzi, ora 15.00, intră în vigoare o avertizare meteorologică de coduri Galben și Portocaliu care vizează 31 de județe din țară. În toate aceste zone sunt preconizate ploi, ninsori în zonele de munte și intensificări ale vântului.

Pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din localitățile aflate sub incidența fenomenelor prognozate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea.

Totodată, au fost pregătite pentru intervenție autospeciale și motopompe de mare capacitate destinate evacuării apei din gospodăriile inundate.

Echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale vor executa misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă.

Dacă situația din teren o va impune, inspectoratele pentru situații de urgență județene vor activa grupele operative și vor suplimenta personalul necesar intervenției, inclusiv prin dislocarea imediată în zonele de risc, a unor detașamente de pompieri care să participe la evacuarea populației și înlăturarea eventualelor efecte negative.

Evoluția fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, la nevoie, fiind posibilă completarea forțelor și tehnicii de intervenție la inundații de la alte inspectorate care nu se află sub incidența avertizărilor de vreme rea.

IGSU recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.