Pompierul lunii septembrie: Andrei Mădălin Gheorghiță, comandantul de echipaj care nu a suflat în lumânări în ziua în care a împlinit 27 de ani, ci a luptat cu flăcările incendiilor

0
369

Plutonierul Andrei Mădălin Gheorghiță a fost ales de colegii săi de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea pompierul lunii septembrie, datorită profesionalismului de care a dat dovadă de fiecare dată. Deși nu lucrează decât de câțiva ani în sistem, plutonierul s-a făcut remarcat de multe ori în timpul misiunilor. După cum au aflat colegii săi, pompierul lunii septembrie 2020 își dorea o carieră militară încă de când era elev, așa că, după terminarea liceului s-a decis să devină pompier. Explicația acestuia a fost simplă: „Am dorit să practic o meserie dinamică, care să îmi ofere posibilitatea să fac mereu ceva nou, să îmi dezvolte personalitatea și să mă facă mândru că am ales să o profesez”.

„În anul 2014 a fost admis la Școala de subofițeri de pompieri și protecție civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, pe care a absolvit-o doi ani mai târziu. După finalizarea studiilor a fost repartizat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea și încadrat ca subofițer operativ la Detașamentul de Pompieri Focșani. La scurt timp, după ce a urmat cursurile de formare pentru conducător ambarcațiune, a fost avansat în funcția de comandant de echipaj, încadrând prima autospecială de intervenție. „Îmi place să fiu în prima linie și mă simt în largul meu făcând asta”.

Așa s-a simțit și pe 22 septembrie, ziua în care a împlinit 27 de ani. Cu toate că-și făcuse planuri să petreacă alături de familie, situația a impus prezența lui la datorie. „Pentru pompieri serviciul este a doua casă, dacă nu am putut fi alături de familie, măcar am fost alături de colegi. Îmi planificasem să marchez evenimentul, după amiază, cu o prăjitură. Exact când mă pregăteam să le îndulcesc ziua, a sunat alarma, care anunța un incendiu la subsolul unui bloc situat pe strada Rarău din municipiul Focșani. M-am echipat și am plecat la intervenție. Pentru că se anunța a fi o misiune grea, au fost mobilizate mai multe echipaje. De cum am ajuns, am fost întâmpinați de un fum dens și multă lume panicată. În calitate de comandant de echipaj, am început imediat recunoașterea, m-am asigurat că e totul în regulă și apoi împreună cu un coleg am intrat în subsolul inundat de fum pentru localizarea incendiului. Deplasarea către locul focarului s-a făcut târâș din cauza spațiilor înguste, dar într-un timp scurt am reușit să localizăm incendiul. Am găsit arzând mai multe obiecte textile și deșeuri menajere, pe care le-am stins imediat. Nici bine nu ne-am întors la unitate, că am fost alertați din nou. Primele informații anunțau un incendiu la o hală. Când am ajuns la fața locului, vedeam flăcările violente, dar nu știam ce arde. Am ajuns destul de greu la locul incendiului din cauza faptului că nu aveam nici o cale de acces direct, iar zona părea un labirint. Fiecare mașină a plecat în locuri diferite pentru găsi mai ușor focarul. Într-un final, am dat de un autocar în flăcări, care se afla parcat foarte aproape de o hală. Concomitent cu realizarea dispozitivului, am început, în prima fază, protecția clădirii. După ce m-am asigurat că în sectorul meu zona e sigură și incendiul nu are unde să se propage, m-am alăturat echipajelor care se ocupau de stingere. Bucuroși că am finalizat misiunea cu succes și am lichidat incendiul în limitele găsite, ne-am întors la unitate. Era deja trecut de ora 22.00. Aveam de gând să fac un duș și să mă duc să mănânc, dar a venit „cireașa de pe tort”, incendiu la o șură de paie în comuna Milcovul. Au urmat alte două ore de luptă cu focul, însă și de această dată, am ieșit învingători. În ciuda tuturor celor întâmplate am fost fericit fiindcă mi s-a îndeplinit dorința: la nici una dintre intervenții nu au fost înregistrate victime”.


Întreaga echipă recunoaște că la reușita misiunilor un rol important l-a avut comandantul de echipaj, plutonierul Gheorghiță Andrei-Mădălin. Chiar dacă a sărbătorit ziua de naștere muncind, rezultatele obținute au fot pe măsura așteptărilor, drept pentru care, subofițerul a fost desemnat „Pompierul lunii septembrie 2020”.
În decursul celor patru ani, de când face parte din marea familie a pompierilor vrânceni, plutonierul Gheorghiță Andrei-Mădălin s-a remarcat prin profesionalism, implicare și gândire dinamică. S-a evidențiat, totodată, prin modul exemplar de coordonare și gestionarea eficientă a resurselor avute la dispoziție.
La înmânarea diplomei a ținut să menționeze că: „în primul rând, țin să le mulțumesc colegilor pentru susținere, cu ajutorul lor am găsit satisfacția muncii și entuziasmul care să mă determine să fiu din ce în ce mai bun. Nu e prima dată când petrec astfel momente importante din viața mea, dar mie îmi place să văd mereu partea plină a paharului. Ca pompier, ești obișnuit să rămâi dedicat principiilor și valorilor armei deoarece noi nu dezvoltăm curajul în zilele în care suntem fericiți și totul merge bine. Dezvoltăm curajul în zilele în care totul merge prost și noi trecem peste!”.
De acum încolo, sperăm să-ți aduci aminte cu drag împlinirea frumoasei vârste de 27 de ani, și îți urăm, cu întârziere, La mulți ani! și Mult succes în viitoarele misiuni!”, i-au transmis colegii de la ISU Vrancea.

 

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.