Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Educației, peste jumătate dintre părinții din România doresc reluarea cursurilor așa cum erau ele înainte de pandemie: față în față!

0
138

În perioada 26 iulie – 3 august, Ministerul Educației și Cercetării a realizat un studiu numit „Back to School Post – Covid” pentru a afla care sunt așteptările și temerile părinților cu privire la începerea și desfășurarea anului școlar 2020 – 2021. Cercetarea a vizat părinții copiilor din învățământul preuniversitar și s-a făcut pe un eșantion de 1.067 repondenți, reprezentativ pentru familiile care au cel puțin un copil înregistrat în sistemul educațional. De asemenea, s-a avut în vedere ciclul de învățământ al elevului, mediul de rezidență (urban ori rural) și distribuția geografică (regiuni de dezvoltare). Astfel, rezultatele studiului au indicat că mai bine de jumătate dintre părinții copiilor chestionați (55%) consideră că revenirea la cursurile față în față este cea mai bună opțiune, respectivul scenariu primind din partea acestora o încredere de 4,6 puncte din 7.

„Pentru revenirea la cursuri în această toamnă, majoritatea părinților români preferă scenariul cursurilor față în față, pe care îl consideră cel mai potrivit. Mai exact, 55% dintre părinții care au răspuns studiului preferă revenirea fizică a elevilor în clase din 14 septembrie. Cursurile față în față sunt preferate, mai ales, în cazul preșcolarilor și elevilor de liceu. Chiar dacă se arată precauți în privința acestei opțiuni, părinții consideră că desfășurarea cursurilor față în față este relativ adecvată pentru copiii lor (4,6 puncte din 7) și, o consideră cea mai adecvată, în comparație cu varianta mixtă sau cea la distanță”, se arată în studiu. Practic, cei mai mulți dintre adulți (6 din 10) se tem că odraslele nu vor acorda suficientă atenție regulilor de distanțare fizică și igienă dar și că unii dintre părinți își vor trimite copiii la cursuri în ciuda faptului că prezintă simptome de îmbolnăvire. În continuare, datele studiului relevă faptul că 31% dintre părinții elevilor de gimnaziu și liceu dar și cei care locuiesc în orașele mari din țară sunt de acord și văd cu ochi buni desfășurarea cursurilor în sistem alternativ, acasă și la școală, punctajul obținut de această categorie fiind de 3,6 din 7. În sfârșit, cea de a treia categorie de părinți este cea care dorește continuarea cursurilor și în anul următor exclusiv online, așa cum s-a întâmplat în perioada stării de urgență. Este adevărat, totuși, că doar 14% dintre adulții chestionați au ales această metodă de predare, varianta în cauză înregistrând cel mai scăzut scor, de 2,7 din 7.

„Conform opiniei părinților, această variantă este și cel mai puțin adecvată pentru copiii lor (2.7 puncte din 7). Părinții elevilor de gimnaziu și din clasele mai mici tind totuși să accepte mai ușor această formă de desfășurare a cursurilor, comparativ cu cei din clasele de liceu. Reticența părinților a fost generatăde lipsei socializării (65% dintre părinți), a timpului prelungit petrecut în fața calculatorului (58%). Aceasta este reflectată în dificultatea asimilării informațiilor predate în cadrul cursurilor la distanță (62%) ori de faptul că elevilor le lipsește concentrarea (54%), neavând un program clar și o anumită rutină de învățare (52%)”, se mai arată în studiu.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.