„Pradă” de război: pirotehniștii vrânceni au ridicat ieri 2 grenade, un proiectil exploziv și 63 de cartușe găsite în Rădulești și Vizantea-Livezi

0
149

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea a intervenit ieri în două misiuni de asanare muniție, fiind solicitați în locații distincte din Rădulești și Vizantea-Livezi. Muniția provine cel mai probabil din Primul Război Mondial și, dacă într-unul din cazuri a fost descoperită din întâmplare, în al doilea caz aceasta a fost găsită de un vrâncean chiar în gospodăria sa. „Prima misiune s-a desfășurat în localitatea Rădulești, după ce un bărbat din Ciușlea, care deține autorizație pentru folosirea aparatelor de detectare a metalelor, a descoperit mai multe elemente de muniție rămase neexplodate. Acesta, conștient de pericolul la care este expus, a alertat imediat organele abilitate să gestioneze astfel de situații. La fața locului s-a deplasat de urgență echipa pirotehnică ISU Vrancea. În urma cercetării zonei, au fost identificate 2 grenade de mână tip OU și 63 cartușe de infanterie calibru 7,92 mm, provenind, cel mai probabil, din Primul Război Mondial.
A doua misiune a mobilizat pirotehniștii ISU Vrancea în comuna Vizantea-Livezi, de unde s-a ridicat un proiectil exploziv calibru 76 mm, descoperit în grădina unei gospodării.
Muniția descoperită a fost preluată, transportată și depozitată, în condiții de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Specialiștii pirotehniști ai ISU Vrancea reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor elemente de muniţie rămase neexplodate:
• Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
• Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
• Se interzice comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
• Se interzice aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
• Se interzice utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
• Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
• Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
• Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
Neutralizarea şi distrugerea muniției neexplodate se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă”, avertizează ISU Vrancea.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.