Prefectura Vrancea, aviz negativ Hotărârii CL prin care doamnele din Focșani trebuiau să primească vouchere

1
443
Hotărârea Consiliului Local prin care excedentul bugetar trebuia folosit pentru acordarea a 30.000 de vouchere în valoare de 200 de lei pentru fiecare focșăneancă este nelegal. Prefectura Vranceaa emis o adresă prin care informează Primăria Municipiului Focșani că încalcă Legea Finanțelor Publice și nu poate fi pusă în aplicare. Mai mult decât atât, Prefectura Vrancea a comunicat că Hotărârea nr. 9/4.02.2021 trebuie supusă plenului Consiliului Local în vederea revocării.

Cum a început totul

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Focșani din data de 4 februarie 2021, aleșii locali au avut la mapă un proiect de Hotărâre prin care trebuia aprobat modul în care va fi utilizat excedentul bugetar rezultat la încheierea exercițiului bugetar a anului precedent. Înainte de votul proiectului inițiat de primarul Cristi Misăilă, consilierul liberal Cristian Zîrnă a venit cu un amendament prin care a cerut ca 6 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro) din din totalul celor aproape 7 milioane de lei să fie direcționați către doamnele și domnișoarele din municipiu sub forma unor vouchere nominale în valoare de 200 de lei. “Având în vedere Legea Finanțelor Publice cu excedentul bugetar (…) aș vrea să mai introduc și litera “c” pentru acordarea a 30.000 de vouchere cadou, cu valoare nominală în valoare de 200 de lei pentru doamnele și domnișoarele cu vârsta peste 18 ani inclusiv, care domiciliază pe raza municipiului Focșani, cu ocazia sărbătorilor de primăvară, 1 și 8 martie 2021, în sumă totală de 6.000 mii lei”, a fost amendamentul citit în plenul ședinței de consilierul PNL, Cristian Zîrnă. Practic, prin acest amendament, majoritatea din Consiliul Local a vrut să înlocuiască acțiunile anuale cu flori pentru reprezentantele sexului frumos cu un cadou sub forma unui voucher. În cadrul aceleași sedințe, primarul Cristi Misăilă a atras atenția că excedentul bugetar din anul precedent nu poate fi folosit pentru vouchere și că o asemenea propunere nu întrunește condițiile legale. „Ați tăiat orice alocare pentru Planul Urbanistic General care e în fază terminală, mai avem de contractat câteva studii pentru a-l putea finaliza. Fără alocarea acestor sume, noi ne blocăm cu Planul Urbanistic General. Din 6,9 milioane de lei voi vreți să dați vouchere de 6 milioane? În primul rând e nelegală propunerea dumneavoastră. Nu putem utiliza excedentul decât pentru investiții”, a spus primarul. Atât amendamentul cât și proiectul a trecut de votul consilierilor locali cu 11 voturi pentru (10 PNL și 1 USR-PLUS) și 8 voturi împotrivă (PSD).
La o zi distanță, edilul Focșaniului a catologat gestul majorității PNL-USR din Consiliul Local ca fiind o instigare la deturnare de fonduri și a anunțat că va ataca Hotărârea în instanță, lucru pe care l-au făcut între timp cei 9 consilieri PSD. „Mi-ar fi plăcut să am posibilitatea să aloc aceste sume. Dar nu pot, în calitate de ordonator principal de credite, să fac o așa ilegalitate. Vom analiza și vom stabili dacă vom face acțiune în instanță pentru anularea hotărârii de consiliu local și mă gândesc dacă va fi cazul să facem o plângere penală pentru instigare la detunare de fonduri, probabil asta își doresc, pentru că și-au exprimat interesul să găsească orice motiv să mă suspende din funcție”, a spus primarul Focșaniului într-o conferință de presă.
De atunci și până acum, consilierii locali s-au mai întrunit în alte două ședințe în care au avut pe masă revocarea respectivei Hotărâri și alocarea excedentului bugetar pe alte categorii de cheltuieli. La aproape o lună distanță, Prefectura Vrancea a decis că nu poate da aviz de legalitate întrucât propunerea consilierilor PNL depășește cadrul legal. “Prefectul Județului Vrancea a transmis Primăriei Municipiului Focșani concluziile controlului de legalitate pentru Hotărârea Consiliului Local nr 9/4.02.2021, prin care majoritatea PNL-USR a aprobat acordarea unor vouchere în valoare de 60 miliarde de lei vechi din excedentul bugetului local pe anul trecut. (…) Prin adresa nr 1955/25.02.2021, Prefectul Județului Vrancea informează Primăria Municipiului Focșani că Hotărârea nr. 9/4.02.2021 este NELEGALĂ întrucât încalcă prevederile Legii nr 273/2006 privind finanțele publice locale. În consecință, Prefectul Județului Vrancea SOLICITĂ ca hotărârea menționată să fie supusă reanalizării, în vederea REVOCĂRII. Având în vedere avizul negativ din partea Prefecturii, suntem siguri că focșănenii așteaptă scuze din partea consilierilor PNL-USR, care au vrut să îi păcălească încă o dată și pentru acest lucru erau dispuși inclusiv să-l forțeze pe Primarul Municipiului Focșani să pună în aplicare o hotărâre NELEGALĂ”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Focșani.
Loading...

1 COMENTARIU

  1. Urmarea logica ar fi demiterea celor responsabili de la PNL si USR, sefii celor două grupuri din CL Focsani. Asa ceva este inacceptabil, mai ales ca PNL are si prefectul. Sa nu dai un telefon inainte de a vota o asemenea tâmpenie este impardonabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.