Premierul Dacian Cioloș: Vor urma și alți prefecți demiși

0
437

Premierul Dacian Cioloș a explicat în Parlament că prefecții și subprefecții care au fost demiși „fie nu au performat, fie nu au fost echidistanți politic”. De asemenea, prim-ministrul a anunțat că vor urma noi demiteri, întrucât din 2009 încoace nu s-a mai organizat concurs pentru funcțiile de prefecți și subprefecți și numirile au fost făcute fără respectarea procedurilor.

„Marea majoritate a celor care au ocupat în ultimii ani funcții de conducere în deconcentrate sau în administrația publică centrală, funcții de director, director general, au ocupat aceste funcții tot pentru că au avut susținere politică. Să nu fim ipocriți, e o realitate. Ceea ce doresc să vă propun – și asta o să facem în săptămânile următoare – e să punem cărțile pe masă și să alegem împreună și Guvernul se angajează să vină cu propuneri legislative coerente din acest punct de vedere, să ne asumăm împreună: vrem prefecţi independenţi, care sa fie înalți funcționari, sau prefecți politici, care să fie dublați de înalți funcționari”, a spus premierul.

Dacian Cioloș a arătat, totodată, că numirea și demiterea prefecților este o prerogativă care aparține exclusiv Guvernului. În plus, premierul a avertizat că ar putea urma noi demiteri.

„Schimbările au vizat, exclusiv, prefecți sau subprefecți pe care guvernul precedent i-a numit temporar – subliniez: temporar! -, prin exceptare de la regulile prevăzute de lege. Mai doresc să subliniez că prefecții sau subprefecții ce au fost numiți de guvernele precedente, respectând procedura normală prevăzută de lege, sunt doar în număr de nouă prefecți și trei subprefecți. Toți ceilalți zeci de prefecți sau subprefecți, în total în jur de 90, au fost numiți, prin excepție de la procedura normală, evitându-se, astfel, concursul pentru definitivarea pe post, aceștia putând fi demiși și înlocuiți oricând. În primul rând, de ce au fost schimbaţi de guvern cei care au fost schimbaţi. Urmare a unei analize permanente, pe care Ministerul de Interne o face, am ajuns la concluzia că cei vizaţi până în prezent, ca şi cei care vor urma, fie nu au performat anterior, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică”, a spus Dacian Cioloș.

Luni, premierul Dacian Cioloș a fost chemat în plenul Camerei Deputaților pentru a le explica aleșilor care sunt argumentele pentru care a înlocuit mai mulți prefecți. Ideea chemării în Parlament a premierului Dacian Cioloş le-a venit aleşilor de la ALDE, însă şi cei de la PSD şi cei de la UNPR au fost de acord cu acest demers, contestând modul în care au fost schimbaţi prefecţii.

În luna februarie au fost înlocuiţi nouă prefecţi, iar alţi patru la începutul acestei luni.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here