Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent la manifestările de la Mărășești. Cătălin Toma: „Rog Guvernul României și Instituția Prezidențială să se îndrepte mai mult spre necesitățile locale!”

0
638

Împlinirea a 105 ani de la încleștările dramatice de pe dealurile Mărășeștiului din Primul Război Mondial a fost marcată astăzi, 6 august, de autoritățile locale și centrale la Mausoleul din localitate ridicat în cinstea celor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă. La ceremonie au fost prezenți premierul României, Nicolae Ciucă, și consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu, reprezentantul Administrației Prezidențiale. În acest cadru solemn, șeful guvernului a ținut să sublinieze impactul devastator al războiului asupra unui popor, în contextul conflictului din Ucraina și importanța pe care scutul NATO îl are pentru România: „Mărășeștiul exprimă o trăsătura națională pe care nu trebuie să o uităm niciodată, pe care trebuie să o cultivăm întru slava eroilor neamului – capacitatea românilor de a rezista de a persevera și de a triumfa în cele mai grele momente ale existenței noastre ca națiune. Războiul este cea mai mare tragedie prin care poate trece un popor. Nu departe de granițele noastre, un alt popor rezistă eroic în fața unei agresiuni nejustificate, greu de înțeles și cu consecințe și mai greu de evaluat. Acest război are un impact uriaș în plan politic, economic și social. Ne aflăm într-un nou moment de cumpănă istorică. De modul în care gestionăm acum crizele generate de acest conflict armat depinde viitorul și bunăstarea noastră. Din fericire, nu suntem singuri! Apartenența României la UE reprezintă garanția stabilității economice iar apartenența la NATO reprezintă garanția siguranței și securității noastre.” Prim-ministrul Nicolae Ciucă a atins și problema scandalului legat de declarațiile făcute de premierul Ungariei în România, subliniind că asemenea discursuri radicale nu pot aduce decât ură și dezbinare în interiorul statelor civilizate: „România a ales drumul său! Țara noastră este parte a civilizației occidentale, este un stat democratic care a făcut eforturi uriașe să ajungă un partener de încredere în rândul societății occidentale. Nu vom părăsi acest drum pentru că este drumul nostru istoric. Cu aceeași perseverență a înaintașilor noștri avem obligația să rezistăm astăzi pentru a proteja și a îmbogăți valorile democratice împotriva acțiunilor și discursurilor radicale, populiste sau revizioniste. Ele urmăresc să genereze ură și violență în sânul societăților libere, au ca scop să divizeze și să anuleze capacitatea noastră de mobilizare în fața provocărilor”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a amintit de sacrificiile înaintașilor și de datoria noastră de a le purta un veșnic respect pentru ceea ce au făcut. Nu în ultimul rând, șeful administrației județene a făcut un apel la Guvernul României și la Instituția Prezidențială de a se apleca mai mult asupra problemelor comunităților locale: „Vă rog, vă îndemn, vă cer să avem respect pentru înaintașii noștri. Gândiți-vă că aici, unde stăm noi astăzi, sunt eroii noștri, oameni care au plecat de acasă cu gândul de a se reîntoarce și nu au mai făcut-o. Sunt oameni care și-au format familii pe care nu le-au mai văzut niciodată. De ce? Pentru ca noi, astăzi, să vorbim deschis despre un stat european, civilizat, cu apartenență NATO – România. Suntem obligați să apărăm drepturile țării noastre ia ca români, indiferent pe ce meleaguri suntem. Vă rog, toți cei care sunteți plecați, gândiți-vă la România. Șiu sunt convins că prin măsurile pe care Guvernul României, noi, autoritățile locale, le vom lua, să avem respect atât pentru cei care au plecat dintre noi, în așa fel încât România să dăinuie. Suntem obligați să facem asta pentru că simt că fiecare de aici, indiferent de ceea ce face, este român. Și permiteți-mi să am o întrebare: câți dintre noi, cei aflați astăzi aici, am face ce au făcut ei? Să ne gândim cu toții la acest lucru, mai ales în contextul mondial… Rog și autoritățile locale, și în special Guvernul României și Instituția Prezidențială, să se îndrepte mai mult spre necesitățile locale pentru că, să știți, oamenii trec, problemele rămân! Am încredere în performanța și în experiența dumneavoastră că vom face din Vrancea ceea ce trebuie și ceea ce merită.”

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.