Președintele Klaus Iohannis va desemna un premier după Crăciun | Klaus Iohannis: „Dacă este Orban, îl accept, dacă este Cîțu, îl accept”

0
173

Președintele Klaus Iohannis a declarat că așteaptă de la partidele care ar putea forma o coaliție de guvernare o propunere clară de premier. Întrebat de jurnaliști dacă va accepta propunerea liberalilor, președintele Iohannis s-a ferit să încline balanța în scandalul intern din PNL și a spus că îl va accepta și pe Florin Cîțu și pe Ludovic Orban, dacă aceștia sunt susținuți de viitoarea coaliție de guvernare.  „Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu îl accept, sau să fie altcineva, dar la urmă, să vina și să propună pe cineva”, a declarat președintele Iohannis, care a mai spus că a avut o discuție cu liderul PNL, Ludovic Orban, despre intenția sa de a fi din nou premier.  „Motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum este pentru că sunt în negociere. E devreme să vorbim despre un eșec. Principalul motiv este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face, pur și simplu. O negociere se face între partidele din coaliție și nu se comunică rezultate intermediare”, susține Iohannis, care a mai zis că astfel de comunicări „scad încrederea publicului în partide”. Președintele a mai declarat că este foarte important să avem un guvern care să gestioneze pandemia, un guvern care se fie susținut de o majoritate solidă în Parlamentul României. În contextul actual, șansele ca noul Guvern să fie instalat pînă la Crăciun sunt aproape inexitente.  „Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Negocierile sunt însă negocieri. Ele merg uneori bine și rapid, după care se opresc. Nu cred că e bine să îi impingem de la spate”, este de părere președintele, care va convoca o nouă rundă de consultări, imedict ce partidele vor finaliza negocierile și vor ajunge la o înțelegere. „Nu vreau să repetăm greșelile din trecut, nu vreau să avem discuții în contradictoriu. Vreau ca toate lucrurile să fie clarificate înainte de formarea guvernului. Partidele de la noi sunt încă în etapa în care încă învață cum se negociază coaliții, portofolii, programe de guvernare. Știți că am mai avut coaliții și nu au funcționat extraordinar de bine. De aceea nu m-am implicat în negociere. Ce să caute președintele într-o negociere concreta între partide? Acolo trebuie să se înțeleagă partidele”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.