Prețul carburanților îi determină pe vrânceni să-și monteze instalații GPL | Cât costă montajul și în cât timp se amortizează investiția

0
330

Prețul ridicat al combustibilului îi determină pe români să găsească alternative mai ieftine pentru a se deplasa cu mașina. Odată cu majorarea prețurilor la pompă pentru motorină și benzină, prețuri care de multe ori depășesc bugetele lunare, i-a făcut pe români să treacă la instalațiile GPL. Sistemele nu sunt ieftine, însă investiția într-o instalație GPL poate fi amortizată după aproximativ 10.000 de kilometri. Și asta datorită prețului la GPL, care este cu până la 50% mai mic decât cel al benzinei sau al motorinei.

Am stat de vorbă cu proprietarul unui atelier autorizat în care se montează instalații GPL. Acesta ne-a spus că, în ultima perioadă, numărul vrâncenilor care au ales ca variantă alternativă montarea instalațiilor de gaz petrolier lichefiat (GPL) pe mașină a crescut cu aproximativ 40-50%. “Numărul clienților noștri a crescut constant. De exemplu, la acest moment avem programări pentru următoarele 3 luni de zile și zilnic vin clienți care vor să se programeze. Dacă este să fac o medie, solicitările au crescut cu 40-50%. Mulți dintre ei renunță în momentul în care aud că trebuie să aștepte până în toamnă pentru montarea unei instalații”, ne-a spus patronul unui service autorizat din Focșani, care se ocupă și de montarea de instalații GPL. Specialistul a mai spus că majoritatea aleg această soluție ca alternativă la prețul mare la benzină.

„Montarea unei instalații GPL este o alegere nemaipomenită pentru cei care au maşini pe benzină. Odată montat, sistemul poate crește consumul cu aproximativ un litru la suta de kilometri. Însă economia se reflectă în diferenţa de preţ dintre benzină şi GPL. Acum, benzina are un preț mediu de 9 lei pe litru, iar prețul unui litru de gaz este la jumătate”, ne-a mai spus proprietarul service-ului.

Cei care aleg ca alternativă GPL-ul trebuie să știe că pentru montarea unei astfel de instalații trebuie să scoată din buzunar între 2.500 și 4.500 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Lucrarea propriu-zisă poate fi făcută într-o singură zi, iar investiţia poate fi amortizată după ce mașina parcurge 10.000 de kilometri.

Odată montate pe autovehicule, instalațiile GPL trebuie să fie trecute și în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Acest lucru se face doar în reprezentanțele Registrului Auto Român. De la începutul acestui an, în reprezentanța RAR Vrancea s-au prezentat 126 de autoturisme pentru care a fost solicitată menționarea în CIV a montării de instalații GPL retrofit. “În urma solicitării dumneavoastră și a verificărilor efectuate în sistemul informatic al Registrului Auto Român suntem în măsură să vă informăm de faptul că numărul solicitărilor pentru menționarea în CIV a montării de instalații GPL retrofit în perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2022 la reprezentanța RAR Vrancea a fost de 126 pentru autoturisme și 0 pentru autoutilitare”, se arată în răspunsul Registrului Auto Român. Cu siguranță, numărul autovehiculelor pe care au fost montate instalații GPL este mult mai mare. Și asta pentru că, odată montate, proprietarii de mașini nu au obligația de a face imediat mențiunea în CIV. De cele mai multe ori, proprietarii de mașini care și-au montat instalații GPL aleg să meargă la o reprezentanță RAR abia atunci când se apropie data expirării Inspecției Tehnice Periodice (ITP). De aceea, cel mai probabil, vrâncenii care au ales să-și monteze instalații GPL pe mașini odată cu explozia prețului la carburanți vor trece pe la RAR în cursul acestui an, ceea ce face ca numărul total să fie mult mai mare decât cel care apare în evidențele Registrului Auto Român în primele 6 luni din acest an.

Un lucru important de menționat, instalațiile GPL trebuie să fie certificate și omologate RAR, iar montarea acestora trebuie să fie făcută doar în service-uri autorizate. “Conform legislației în vigoare instalațiile GPL montate pe autovehicule trebuie să fie certificate/omologate RAR și montarea lor trebuie făcută în unități service autorizate pentru acest tip de activitate. De asemenea, reviziile la instalațiile GPL trebuie să fie efectuate conform carnetului de întreținere care se eliberează odată cu montarea lor. Orice problemă tehnică apărută ulterior, în special scurgeri de GPL, trebuie adusă imediat la cunoștința acestor service-uri autorizate pentru a fi remediată cu prioritate”, ne-a spus șeful reprezentanței RAR Vrancea, Dan Emanuel Stoican.

GPL sau gazul petrolier lichefiat este un produs de rafinărie care conţine butan şi propan. Acest tip de carburant este mai puțin poluant faţă de benzină. Datele statistice indică faptul că,  gazul petrolier lichefiat elimină cu 75% mai puţin monoxid de carbon şi cu 40% mai puţin monoxid de azot faţă de arderea benzinei. La acest moment, statul român nu sprijină trecerea de la benzină la gaz petrolier lichefiat. Sunt țări în care cei ce optează pentru conversia autoturismului primesc facilități, de la locuri de parcare gratuite până la deduceri de preţuri sau bonificaţii.

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.