Locuitorii din Focșani vor avea posibilitatea de a utiliza bicicletele achiziționate de Primăria locală prin intermediul noului sistem de bike-sharing. Inițiativă face parte din proiectul intitulat „Dezvoltarea reţelei de piste dedicate circulaţiei bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing”, proiect care a fost pus în dezbatere publică.
Conform documentului, în Focșani au fost create 30 de stații destinate închirierii bicicletelor, puse la dispoziție pentru public. Astfel, cetățenii vor putea beneficia de 285 de biciclete inteligente mecanice și 16 triciclete special concepute pentru seniori și persoanele cu dizabilități. Toate bicicletele sunt dotate cu tehnologie GPS, module de comunicații mobile GPRS și Wi-Fi, precum și module de comunicații integrate cu terminalele și stațiile de preluare și predare. Conform regulamentului care a fost publicat pentru dezbatere publică, bicicletele pot fi utilizate sau închiriate doar de către persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani, în intervalul orar 7.00-24.00, de luni până duminică. Utilizatorii pot închiria bicicletele fie prin intermediul aplicației GloBikes, fie cu ajutorul unui card de Bike Sharing care va fi emis de primărie după semnarea unui contract și prezentarea unui act de identitate. Cei care au sub 18 ani, este obligatoriu să aibă acordul unui părinte sau tutore.
Perioada de utilizare gratuită a unei biciclete este limitată la 30 de minute, indiferent de numărul de închirieri zilnice. Dacă această limită este depășită, se aplică penalități în funcție de durata depășirii. Penalitățile variază între 2 lei pentru primele 15 minute și 5 lei pentru fiecare 30 de minute ulterioare. De exemplu, pentru o utilizare de două ore, utilizatorul va plăti 15 lei, iar pentru 7 ore, suma va fi de 70 lei. În cazul returnării bicicletei după 12 ore de la preluare, se aplică o penalizare suplimentară de 150 lei. Nereturnarea bicicletei în cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime atrage o penalizare de 200 lei și posibilitatea sesizării autorităților pentru cercetare penală, considerându-se acest lucru ca furt. În situația în care o bicicletă este pierdută, utilizatorul trebuie să anunțe imediat sistemul Call Center. Dacă locația bicicletei nu poate fi identificată și aceasta nu este recuperată în stare de funcționare în termen de 12 ore, utilizatorul este obligat să plătească atât penalitățile, cât și o despăgubire în valoare de 4200 lei, reprezentând valoarea de piață a bicicletei. (Regulamentul integral poate fi consultat AICI)