Primăria Focşani: din cauza votului din CLM, riscăm să nu mai primim 29 de milioane de euro de la UE!

0
147

Acuzată de lipsă de transparenţă privind proiectul de amenajare a spaţiului verde din cartierele Mîndreşti, Sud şi Laminorul, Primăria Focşani vine cu explicaţii. Într-un comunicat de presă, municipalitatea transmite care sunt consecinţele votului negativ înregistrat la ultima şedinţă de Consiliu Local, când grupul PNL s-a abţinut de la vot, iar proiectul prin care spaţiile verzi urmau să fie încredinţate Direcţiei de Dezvoltare a picat. Primăria transmite o serie de date tehnice şi nu numai, în contextul în care liberalii şi-au justificat ulterior votul tocmai prin lipsa de transparenţă a municipalităţii legată de acest proiect. Iată comunicatul integral al Primăriei Focşani:

“Marți, 28 martie 2017, la ședința Consiliului Local al Municipiului Focșani, unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi prevedea încredințarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, până la 31.03.2021, a obiectivului de investiții „Amenajare spațiu verde Cartier Mândrești, Cartier Focșani Sud și Cartier Laminorul”. Din păcate, proiectul, care necesita 2/3 dintre voturi, nu a trecut, cauza principală fiind cel mai probabil neînțelegerea față de situația sa aparte. Iar aici trebuie precizat faptul că această încredințare nu este nicidecum vreun moft al Primarului, ci un lucru asumat de către municipalitate prin contractul de finanțare al întregului proiect. In caz contrar, există pericolul de a nu realiza indicatorii de calitate, fapt ce duce automat la solicitarea de restituire integrală a finanțării. Și vorbim de nu mai puțin de 75 miliarde lei vechi, bani pe care îi puteam folosi pentru alte investiții de interes major pentru comunitatea noastră, dar pe care acum va trebui să îi scădem din bugetul local.

Tocmai de aceea, considerăm esențial să explicăm, incă o dată, necesitatea adoptării acestui proiect de hotărâre, care privește un contract cu următorii indicatori :

1. Suprafața de teren pe care s-a intervenit – 186.545 mp. din care s-au realizat lucrări pe suprafața de 120.000 mp.;

2. Suprafața gazonată – 186.545 mp. din care s-au realizat lucrări pe suprafața de 120.000 mp.;

3. Plantat gard viu – 15.988 ml., din care s-au realizat 15.988 ml. gard viu (100%);

4. Număr de arbori și arbuști plantați in aliniamente sau solitari – 2.719 buc. din care s-au plantat 2.719 buc (100%);

5. Locuri de muncă menținute pe perioada de execuție – 30 – realizat 1005;

6. Locuri de muncă menținute după finalizarea proiectului – 5 locuri – cele create in vara anului 2016 la Direcția de Dezvoltare ;

7. Locuitori care beneficiază de implementarea proiectului – 20.000 cetățeni.

Totodată, nu trebuie omise anumite condiții de lucru și anume:

– execuția acestui proiect în aceeași perioadă cu proiectul derulat de CUP SA privind extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare apă menajeră în Cartierul Mândrești ( lucrări finanțate prin POS Mediu);

– realizarea lucrărilor de către UAT Focșani de canalizare pluvială stradală în Cartierul Mândrești și Laminorul ;

– realizarea lucrărilor de termoficare de către UAT Focșani prin POS Mediu;

– de asemenea, acest proiect s-a realizat concomitent cu proiectul de reabilitare a străzilor, care a avut în vedere reconfigurarea aliniamentelor stradale, crearea de străzi noi și parcări.

Având in vedere anvergura lucrărilor care s-au realizat în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrările de reabilitare a spațiilor verzi s-au realizat după executarea infrastructurii stradale și a rețelelor. Doamna Drăgușanu Eugenia a fost sancționată disciplinar pentru incălcarea cu vinovăție a îndatoririlor de serviciu, respectiv nu și-a îndeplinit atribuțiile de președinte al comisiei de recepție prin verificarea condițiilor de formă și de fond a întregului proces de recepție a lucrărilor de construcție ce fac obiectul proiectului “Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud-est a Municipiului Focșani “, în care a deținut funcția de manager de proiect, cu diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioadă de trei luni, respectiv ianuarie – martie 2017. Ultimele plăți către SC ROMPREST SA București reprezintă lucrări realizate in perioada aprilie – mai 2016. Situațiile de plată prezentate la decontare au fost verificate de dirigintele de șantier, care a confirmat realizarea lucrărilor. In momentul de față nu s-a deblocat cuantumul de 70% din garanția de buna execuție (10%) reținută de la ROMPREST la nivelul lucrărilor executate deoarece această societate a refuzat remedierea deficiențelor în perioada de garanție. Tocmai de aceea, pentru înlocuirea materialului uscat, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focsani a intervenit și a executat aceste lucrări. Ulterior, pentru recuperarea acestor sume, ne vom îndrepta împotriva SC ROMPREST SA, deoarece în prezent încă suntem în perioada cuprinsă între recepția preliminară și recepția finală.

Mai mult, în situația în care nu vom reuși să realizăm lucrările de întreținere a spațiului verde, așa cum ne-am asumat în contractul de finanțare prin Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, vom avea în mod cert probleme în momentul recepției finale. Ceea ce înseamnă că neaducerea la îndeplinire a acestui proiect atrage după sine riscul aplicării corecțiilor financiare pentru neîndeplinirea indicatorilor de proiect și putem ajunge chiar în situația în care va trebui să restituim întreaga finanțare, adică aproape 75 miliarde lei vechi. Iar pierderea cea mai mare nu e reprezentată de faptul că vom fi nevoiți să restituim această sumă, cât mai ales de interdicția de a mai accesa ulterior fonduri europene, in condițiile în care până în 2020 ne-au fost alocate pe finanțări nerambursabile 29 milioane euro .

Cu convingerea că am reușit să risipim îndoielile legate de acest proiect, asteptăm ca toți factorii de decizie să lase orgoliile politice de-o parte si să țină cont că nimic nu poate fi mai presus de interesul cetățenilor din Municipiul Focșani”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Focşani.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.