Primarul din Soveja, bilanț la două luni de mandat | Creșterea nivelului de trai și atragerea de investiții în zonă, prioritățile lui Ionuț Filimon

0
2608
Ales primar al comunei Soveja la alegerile locale din septembrie 2020, liberalul Ionuț Filimon a tras linie după doar două luni de mandat și a întocmit un bilanț în care a trecut toate realizările sale în calitate de edil al comunei. „Aceasta a fost activitatea mea ca primar în primele două luni de mandat. O provocare, dar și o responsabilitate imensă, pe care sovejenii mi-au încredințat-o. Două luni și câteva zile de la preluarea mandatului de primar al comunei Soveja, o localitate frumoasă cu oameni frumoși, gospodari și foarte ambițioși. Două luni de muncă și o echipă în formare, o echipă formată din oameni care au înțeles că prioritatea noastră este ridicarea nivelului de trai și atragerea de investiții și fonduri europene. Nu suntem perfecți, mai și greșim, dar trebuie să ne asumăm faptul că avem pe umeri o responsabilitate imensă, aceea de a nu dezamăgi„, a transmis primarul din Soveja, Ionuț Filimon.
Raport de activitate: 26 octombrie – 26 decembrie
Ce am făcut în aceste 2 luni?
 • Prima lucrare de decolmatare la captarea cu apă, lucrare care ar fi trebuit făcută cu mult timp înainte.
 • Refacerea canalizării în punctul Toma, canalizarea care de luni bune a zăcut spartă, apele reziduale deversându-se în pârâul Dragomira.
 • În regim de urgență, am trecut la defrișarea arborilor care prezentau un real pericol pentru imobilele din împrejur și participanții la trafic, lucrare care este încă în desfășurare, urmând ca până la finalul lunii ianuarie să o finalizăm. Întâlnire cu crescătorii de animale și stabilirea unor reguli care să se încadreze în regulamentul urban, regulament care a fost adoptat în ultima ședință de CL, practic, fără animale pe drumurile publice, acestea punând în pericol circulația.
 • Verificarea în regim de urgență a întregii infrastructuri de distribuție cu apă, lucrare care se află încă în stadiul de verificare. Zilele trecute, o echipă mixtă, formată din reprezentații CUP, En Electric și BIFA (automatizări) au evaluat situația, astfel ca în luna ianuarie să începem corectarea defecțiunilor. Prioritatea noastră este apa și vă asigur că o vom rezolva cu celeritate. Avem în plan ca până la jumătatea anului să mai facem încă o captare, de acesta dată, sursa va fi de adâncime. În altă ordine de idei, contorizarea acesteia, deoarece trebuie să fim realiști și să privim lucrurile așa cum sunt. Sunt gospodarii unde se consumă apă din abundență, deși ne confruntăm cu lipsa acesteia, iar în unele locuri nici nu mai ajunge. Trebuie să fim conștienți că toți sovejenii trebuie să beneficieze de apă, astfel, cei care doresc să ude grădinile vara, sau, pe timpul iernii pentru a nu îngheța ciușmeaua, o lasă deschisă, această risipă nu face decât ca în unele locuri apa să nu mai ajungă. Astfel, la începutul anului vom demara acțiunea de branșare la sistemul de apă, contorizare cu apometre, doar asa putem stopa pierderile care se produc și se va merge pe principiul, cât consumi atât plătești. Este frustrant sa plătești apa la pausal și să nu beneficiezi.
 • Deschiderea unei colaborări cu SIND România și stabilirea unor direcții clare pentru anul 2021, precum și găsirea unor soluții pentru refacerea stațiunii Soveja.
 • Demararea unui protocol de colaborare cu Clinica Sante, pentru un centru de analize în Soveja, centru care va deservi și localităților învecinate.
 • Demararea procedurii de atribuire teren pentru organizarea de șantier la DN2L Soveja – Lepșa, drum care va intra în reabilitare începând cu anul 2021.
 • Iluminatul public: au fost identificate problemele, fiind înlocuite 103 becuri și montarea a 80 de lămpi led, urmând ca în perioada următoare să se semneze un contract de reabilitare și înființare iluminat inteligent.
 • Deschiderea unei colaborări cu Gal Valea Trotușului și demararea achiziționării unor utilaje în vederea înființării unui Serviciu Public de Gospodărire Locală în cadrul UAT Soveja.
 • Vizita de lucru la Vama Buzăului, Brașov, în vederea înființării de Puncte Gastronomice Locale, precum și modul de organizare.
 • Deschiderea unei colaborări cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați în vederea înființării unui centru de cercetare și practică. Anul 2021 va debuta cu oficializarea protocolului de colaborare
Ce proiecte au fost adoptate de CL?
 1. „Înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în comuna Soveja, jud. Vrancea”, proiect în parteneriat cu localitățile Câmpuri, Răcoasa, Vizantea Livezi și Soveja, valoare 1,2 milioane euro.
 2. Reabilitare, modernizare, extindere și dotare grădiniță în satul Dragosloveni, Comuna Soveja, jud. Vrancea”, proiect în valoare de 500 mii euro.
 3. ”Construire și dotare Grădiniță cu program prelungit, sat Rucăreni, com. Soveja, jud. Vrancea”, proiect în valoare de 450 mii euro.
 4. ”Nomenclator stradal al comunei, Soveja”. Din păcate, am rămas ultima localitate care încă nu are nume la străzi și numere la gospodării. Până la jumătatea anului vom invetaria orice stradă, cu denumire și număr pentru fiecare.
 5. ”Reabilitare, modernizare, extindere și dotare sediu de primărie în comuna Soveja, jud. Vrancea”. Deoarece clădirea primăriei este un imobil cu vechime și care păstrează arhitectura autentică sovejenească, alături de colegii consilieri, am hotărât ca întreaga clădire să intre în reabilitare completă printr-un proiect finanțat pe CNI. Da, vom discuta in viitorul apropiat de digitalizarea serviciilor primăriei. Valoarea proiectului este de 500 mii euro.
 6. ”Realizare PUZ pentru schimbare de categorie de folosință pășuni în loturi de interes turistic în comuna Soveja, jud. Vrancea”. Soveja trebuie să se dezvolte, avem zone care vor fi atribuite în vederea dezvoltării turismului.
 7. “Modernizare și dotare Școală Gimnazială Simion Mehedinți, din comuna Soveja, jud. Vrancea”. Soveja va avea școală inteligentă, învățământul este prioritar și vă asigur că inclusiv actul educațional va fi unul de calitate. Proiectul are o valoare de aproximativ 500 mii euro.
 8. “Tabără pentru copii, construcție și dotare cămin cazare copii, profesori și personal. Cantină, sală de conferință, zonă multimedia, amenajare și dotare exterioară a terenului”, proiect în valoare de 1 milion euro.
 9. ”Construire, amenajare și dotare zonă camping, spațiu agrement cu 12 foișoare, zonă campare corturi și rulote, zonă grupuri sanitare și zonă locuri de joacă în Poiana Punga”. Proiect în valoare de 450 mii euro.
 10. ”Modernizare drumuri comunale, în comuna Soveja, jud. Vrancea”, proiect în valoare de aproximativ 500 mii euro.
 11. ”Refacere zone afectate de calamități, în com. Soveja, jud. Vrancea”, proiect în valoare de 450 mii euro.
 12. „Achiziționare de tablete și dispozitive electronice pentru unitățile de învățământ din com. Soveja, proiect în valoare de 41 mii euro.
 13. Refacere drum comunal, zona Toma Viorel, tronson de drum care va intra în reabilitare începând cu anul 2021.
 14. Proiect de hotărâre privind însușirea variantei finale a proiectului de stemă a comunei Soveja, jud. Vrancea. Soveja va avea o stemă care se va regăsi în toate publicațiile partenere, dar și la intrarea în localitate.
 15. Proiect de hotărâre privind repartizarea și redistribuirea terenurilor în baza legii nr 15/2003 pentru tineri căsătoriți. Începând de anul viitor, vom da terenuri în vederea construirii unei locuințe pentru tinerii până în 35 de ani.
 16. Proiect de hotărâre, privind aplicarea programului de gospodărire pe anul 2021, mai pe scurt, stabilirea unor reguli pentru mediul înconjurător.
 17. Rebrenduire site Primăria Soveja, la care încă se lucrează, precum și înființarea unei platforme online de promovare a localității.
 18. Dezvoltarea unei aplicații, hartă interactivă pentru comuna Soveja.
 19. Inventarierea hidranților, precum și organizarea echipei de pompieri voluntari. Zilele trecute, UAT Soveja a achiziționat echipamente de intervenții pentru pompierii voluntari, urmând ca aceștia să fie dotați, dar și remunerați pentru intervențiile la care sunt solicitați.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.