Produse expirate de câțiva ani, fructe mucegăite și alimente ținute la peste 23 de grade | Ce alte nereguli au depistat comisarii OPC la controalele din Vrancea și Brăila

0
986

Comisarii OPC Vrancea au derulat o serie de controale la societățile comerciale care se ocupă cu depozitarea și vânzarea produselor congelate, inclusiv a înghețatei. Acțiunea de control s-a desfășurat, atât în Vrancea, cât și în județul Brăila. Din cei 14 operatori comerciali controlați în județul Vrancea, la jumătate dintre aceștia s-au constatat abateri care au fost sancționate cu 4 amenzi și cu 4 avertismente. Valoarea amenzilor aplicate la operatorii vrânceni s-a ridicat la suma de 19.000 de lei.

Alți 12 operatori din județul vecin au primit vizita inspectorilor OPC Vrancea. Printre cei verificați s-au numărat mai multe societăți comerciale din localitățile Olăneasca, Măxineni, Corbu Nou, Salcia Tudor, Gulianca din județul Brăila. La 10 dintre agenții economici s-au constatat diverse abateri de la prevederile specifice protecţiei consumatorilor. Au fost descoperite abateri grave în ceea ce privește păstrarea şi depozitarea produselor congelate, neînregistrarea temperaturilor realizate de spațiile frigorifice, sau chiar vânzarea unor produse expirate de mai mulți ani. Iată ce nereguli au descoperit lucrătorii OPC la magazinele controlate:

 • la un operator economic, sistemul de înregistrare a temperaturii era defect, indica –8 grade Celsius, implicit nu exista termograma agregatului frig;
 • supraaglomerarea spațiilor frigorifice, nerespectarea vecinătăţii produselor (carne porc expusă la vânzare în congelator, parţial decongelată, lada frig fiind supraaglomerată; depozitare înghețată alături de alte produse congelate, produse din carne alături de peşte congelat etc.);
 • neasigurarea condițiilor de depozitare a alimentelor în incinta magazinului – temperatură peste 23 grade;
 • vitrina frigorifică neetanşă (cheder rupt), vitrinele pline cu gheață;
 • nu este efectuată igienizarea curentă a magazinului.
 • comercializare carne tocată pasăre congelată fără elemente de identificare;
 • comercializare carne porc tranşată fără etichete;
 • lipsa informaţiilor la produsele congelate comercializate în vrac;
 • comercializare legume și fructe fără informaţii privind țara de origine și categoria de calitate.
 • prezența la comercializare a unor alimente ambalate, expirate din 2017, 2018, 2019, fiind dispuse măsuri de retragere din consumul uman a acestora.
 • comercializare de fructe depreciate (alterate, mucegăite etc.)
 • lipsa buletinelor de verificare metrologică pentru mijloacele de cântărire utilizate sau verificări metrologice expirate;
 • neafişarea preţurilor practicate pentru produsele comercializate.
 • neafișare numelui firmei și a datelor de identificare ale acesteia, precum și a orarului de funcționare.

Pentru abaterile constatate, operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional, aplicându-se în total 12 avertismente şi 14 amenzi, în valoare totală de 86.000 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor alimente cu risc pentru consumatori (expirate, cu modificări organoleptice sau cărora li s-a schimbat starea termică), în valoare totală de 1.823 lei.

CJPC Vrancea atrage atenţia operatorilor economici să ia toate măsurile pentru respectarea condiţiilor de păstrare, depozitare a produselor alimentare, aşa cum au fost recomandate de producători prin sistemul de etichetare sau aşa cum sunt prevăzute de reglementările legale specifice, astfel încât să fie eliminat orice risc de alterare a alimentelor, cu atât mai mult cu cât urmează perioade cu temperaturi crescute.

„Îi asigurăm pe consumatori că supraveghem permanent piața produselor și serviciilor din județul Vrancea, pentru eliminarea oricăror abateri de la prevederile legale. Le mulţumesc consumatorilor pentru încrederea pe care ne-o acordă şi îi aşteptăm în continuare să dea dovadă de vigilenţă şi intransigenţă în relaţie cu comercianţii, atunci când e vorba de calitatea produselor pe care le achiziţionează”, a declarat Dumitru Dilă, șeful CJPC Vrancea. (foto cu caracter informativ)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.