PROIECT: Examenul auto ar putea susținut oriunde în țară. Instructorul auto va fi prezent în autovehicul pe durata examinării practice

0
369

Codul rutier urmează să fie modificat, dacă un proiect de lege pus în dezbatere la Senat va trece de votul parlamentarilor. Este vorba despre o serie de modificări în ceea ce privește obținerea permisului de conducere. Potrivit documentului, examenul pentru obținerea permisului de conducere se va putea susține oriunde în țară, nu doar în localitatea sau regiunea de domiciliu. De asemenea, intervalul de timp necesar obținerii permisului auto, ce conține perioada de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică, urmează să fie reduse. Textul proiectului de lege prevede pentru cei care își doresc să obțină permisul auto o perioadă mai scurtă între proba practică și cea teoretică. Practic, se va putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului.

O altă modificare vizează locul în care poate fi obținut permisul de conducere. Dacă vor fi modificate actualele prevederi, examenul pentru obținerea permisului de conducere se va putea susține oriunde în țară. La acest moment, Codul rutier prevede că un cursant poate susține examenul auto doar în localitatea sau județul de domiciliu. Noua reglementare va avea și un neajuns: eliberarea permisului de conducere se va face în locul în care se va susține examenul auto.

La proba practică va fi prezent și instructorul

Proiectul aflat în dezbatere mai prevede că, la susținerea probei practice, în mașină se va afla, alături de polițist și candidat, și instructorul auto. Inițiatorii susțin că această modificare are mai multe avantaje. Unul dintre aceste este că nu va mai fi nu va mai fi necesară prezența unui alt martor în timpul examinării, așa cum este în prezent. Un alt avantaj al fi acela că prezența instructorului în mașină ar putea reprezenta un sprijin de ordin psihologic pentru candidați, asta în timp ce instructorii vor putea evalua direct comportamentul elevilor pe parcursul examinării și vor putea adapta metodele de pregătire a acestora. Pentru a putea fi aplicate, noile modificări ce vor fi aduse Codului rutier trebuie să treacă de Parlament, proiectul de lege să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial al României.

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.