Proiect inedit al administrației publice din Odobești: o tabără arheologică pentru descoperirea ruinelor legendarei Cetăți Crăciuna

0
400

Administrația locală a orașului Odobești are în vedere implementarea unui nou proiect cu fonduri europene a cărui valoare se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro. De data aceasta este vorba de ceva cu totul inedit, am putea spune chiar unic la nivelul județului Vrancea, și anume înființarea unei tabere de arheologie pe Dealul Șarba Odobești. Acolo va fi ridicată de la zero o clădire cu 30 de locuri de cazare, prevăzută cu o sală de conferințe și una de mese, bucătărie și grup sanitar. În cadrul aceluiași proiect va fi amenajat un punct de belvedere pe Dealul Șarba unde, datorită poziției, există o panoramă de o rară frumusețe. Din acel punct se poate admira în toată splendoarea Valea Milcovului și cea a Putnei, privitorul având posibilitatea de a cuprinde cu privirea până la Adjud și dincolo de Focșani. Nu a fost uitat nici drumul de acces până la locație, acesta urmând să fie refăcut și modernizat.

Locuri încărcate de istorie

Nu întâmplător tabăra de arheologie va fi amplasată în apropierea platoului unde se găsesc siturile Cetățuia și Antoniu. Pe lângă vestigiile rămase din Primul Război Mondial, Odobeștiul aflându-se sub ocupație germană timp de doi ani, acolo există o necropolă din perioada neolitică, așa cum au datat-o specialiștii din cadrul Muzeului Vrancei. Dar dincolo de toate acestea, Dealul Șarba pare să ascundă un alt secret. Potrivit unor cronici și opiniei unor specialiști, aici s-ar afla îngropate ruinele legendarei Cetăți Crăciuna. Aceasta ar fi fost construită, după unii, în secolul al XV-lea de Radu cel Frumos, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș, și cucerită în 1482 de Ștefan cel Mare de la Basarab al IV-lea Țepeluș, atunci când marele domnitor a și înglobat Țara Vrancei în Moldova, stabilind granița dintre cele două principate pe râul Milcov. Oamenii locului și chiar administrația publică locală spun că de câte ori plouă torențial iar pământul este spălat de ape, aici apar din negura veacurilor fragmente de ceramică, oase și felurite obiecte de metal.

„Vom reface drumul de acces către Dealul Șarba, acolo unde există un platou foarte frumos, chiar înainte de intrarea în situl Cetățuia și Antoniu, unde se găsesc vestigiile Cetății Crăciuna. Tocmai pentru a putea găsi urme ale acestei cetăți, parcă desprinsă din poveștile cavalerești, în siturile din apropiere vom face tabăra de arheologie. Este o zonă încărcată de istorie întrucât în același loc au fost tranșeele de apărare din Primul Război Mondial. Există valuri de apărare din perioada respectivă. De asemenea, mai avem o necropolă, credem noi din perioada neolitică, așa cum am înțeles în urma discuțiilor purtate cu specialiștii. Aici, pe Dealul Șarba, de fiecare dată când au loc ploi torențiale, apa angrenează cantități de pământ iar acolo unde se erodează solul apar tot felul de vestigii arheologice, fragmente de ceramică ori diverse obiecte. Cred că un șantier arheologic și amplasarea unei tabere de arheologie în locația respectivă ar fi extraordinar de importante pentru zona noastră”, ne-a spus primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș.

Parteneriat cu Facultatea de Istorie și un Muzeu al Identității Orașului Odobești

Proiectul nu se oprește aici. Primăria Odobești are în vedere inițierea unui parteneriat cu Secția de arheologie a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, astfel încât studenții, însoțiți de profesori, să vină în zonă pentru a face practică și efectua săpături arheologice. Mai mult decât atât, obiectele găsite în siturile din punctele Antoniu și Cetățuia ar urma să fie expuse într-un Muzeu al Identității Orașului Odobești care va cuprinde, de asemenea, și alte obiecte cu încărcătură istorică ce vor fi donate de familiile din localitate. Pe lângă studenți, administrația locală își propune ca în această tabară să vină și copiii cercului de arheologie din cadrul Palatului Copiilor Odobești.

„Vrem un parteneriat cu Secția de arheologie din cadrul Facultății de Istorie a Universității București tocmai pentru a aduce studenții într-o zonă unde să poată face practică, într-un sit arheologic adevărat. Aceasta este și ideea realizării unei tabere de arheologie pentru perioada de vară, nu numai pentru studenți ci și pentru profesorii și elevii din Odobești. În cadrul Palatului Copiilor vom înființa Cercul de arheologie, cu profesorii de geografie din oraș și ei vor fi bineveniți în tabără. Ideea este că tot ceea ce putem scoate la lumină să expunem într-un muzeu, acolo unde își vor găsi locul atât obiectele descoperite în punctele Antoniu și Cetățuia cât și alte vestigii ale identității orașului Odobești. Vom face o colectă publică de exponate de la persoane private, pentru că foarte mulți cetățeni și-au exprimat dorința de a dona bunuri moștenite în familie, din moși strămoși. Avem și documente foarte vechi, din secolul al XVII-lea și multe alte lucruri pecare le pregătim pentru Muzeul Identității Orașului Odobești”, ne-a mai explicat edilul Daniel Nicolaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here