Proiect PNL de modificare a Codului fiscal

0
125
Deputații PNL Claudiu Răcuci, Ion Ștefan, Bogdan Huțucă, împreună cu senatorul PNL Carmen Hărău au depus pe 21 februarie 2018, o propunere legislativă pentru completarea a Codului fiscal prin care agenților economici să li se deducă toate cheltuielile salariale, inclusiv contribuții și impozite, generate de declararea unor zile ca zile nelucrătoare, de sărbătoare legală:

„Noi, parlamentari PNL, ne întâlnim săptămânal cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri din România, care reproșează constant Parlamentului și Guvernului că iau decizii greșite, pripite, neaplicabile, pe care mediul de afaceri le decontează.

Antreprenorii români nu sunt necăjiți doar din cauza deselor modificări ale impozitelor, de lipsa infrastructurii de transport sau de faptul că Guvernul nu atrage banii europeni, ci și din cauza faptului că unele decizii legislative înseamnă pentru ei bani cheltuiți în plus, fără o justificare economică.

De aceea, ca urmare a unei dezbateri avute cu reprezentanții mediului de afaceri, cei patru parlamentari PNL au decis să depună o propunere legislativă de completare a Codului fiscal, prin care angajatorilor să le fie compensate fiscal sumele pe care le plătesc pentru zilele libere, de sărbătoare legală, stabilite prin lege. Nu este normal ca statul să ia decizia ca o zi să fie sărbătoare legală, liberă pentru angajați, iar angajatorul să plătească acea zi ca și cum angajatul ar fi fost la muncă. În economie, acest lucru nu se susține.

Așadar, statul a decis să fie zi liberă, statul să o plătească! Așa se întâmplă și în alte state din Europa, ca de pildă în Italia, unde statul suportă costurile salariale, contribuțiile și impozitul pentru ziua de sărbătoare legală, stabilită prin lege.

În România, numărul total al zilelor nelucrătoare, sărbători legale, însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalent al timpului de lucru. La viteza cu care se declară zile de sărbătoare legală în România, se va mai merge la muncă poate o dată pe săptămână, cel mult! Ceea ce propun parlamentarii PNL prin această lege este ca toate cheltuielile salariale determinate de instituirea unei sărbători legale să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu aibă cu nimic de suferit.

Mecanismul va fi simplu. Atunci când angajatorul depune declarația cu obligațiile de plată, i se scad cheltuielile pentru ziua liberă, de sărbătoare legală, iar contribuțiile sunt suportate de la bugetul de stat. Inițiatorii consideră că aceasta va fi o lege care va crește încrederea agenților economici în statul român, iar pe cei care vor conduce statul îi va responsabiliza mult mai tare.”

Biroul de presă PNL

Claudiu-Vasile RĂCUCI – Deputat PNL

Ion ȘTEFAN – Deputat PNL

Bogdan-Iulian HUȚUCĂ – Deputat PNL

Eleonora-Carmen HĂRĂU – Senator PNL

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.