Proiectul i74. Noua politică în stat: cetăţeanul implicat!

0
501

Proiectul i74 este o inițiativa legislativă a Fundației CAESAR și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”

Elementele pe baza cărora a fost întemeiat demersul i74 sunt: transparența (voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor), seriozitatea (fiecare absență nemotivată, sancționată cu 1% din salariu) și responsabilitatea (decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere, interzise; pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative).

Campania i74 a colectat primele 17.000 de semnături online pentru un Parlament pentru Cetățeni. Semnăturile au fost colectate în mai puţin de două luni de la lansare pe www.i74.ro. Obiectivul final vizează atingerea numărului de 100.000 de semnături în original din 11 județe ale României.

Cum pot cetățenii să semneze?

Persoanele care susțin acest proiectsunt încurajatesă semneze întâi pe website-ul inițiativei www.i74.ro. Echipa i74 îi va contacta pe cei înscriși cu privire la detalii legate de centrele de colectare a semnăturilor. Conform legii, doar semnăturile în original se adaugă la totalul necesar. Semnătura virtuală vine în sprijinul proiectului pentru promovarea inițiativeiși pentru a comunica celor care vor să semneze unde și cum o pot face. Cei interesaţi sunt rugaţi să dea un click aici http://www.i74.ro/contacte_locale pentru a vedea care este cea mai apropiată localitate unde se strâng semnături.

Cum pot cetățenii să devină voluntari?

Orice cetățean român, peste 18 ani poate face parte din corpul de voluntari ai inițiativei. Pentru detalii legate de voluntariat, se poate accesa pagina de web a inițiativei la adresa http://www.i74.ro/volunteer.

Cum se poate dona şi la ce ajută?

Pentru donaţii de orice valoare, se poate contribui la campania de crowdfunding pe platforma Indiegogo sau pe website-ul i74 aici. Donaţiile sunt folosite la coordonarea voluntarilor, materiale promoționale, dezvoltarea paginii web, fotografii, clipuri video, apariții mass-media ş.a..

Mai multe informații despre campania i74 sunt disponibile pe website-ul www.i74.ro și pe pagina oficială de Facebook https://www.facebook.com/ini74/.

Vă așteptam la primul punct de colectare semnaturi din Vrancea: Minimarket Tehnoplus, Independenţei, 23A, Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.