Proiectul PNL de extindere a rețelelor de gaze naturale în mediul rural va deveni o realitate pentru mulți locuitori din Vrancea

0
235

Extinderea rețelelor de alimentare cu gaze naturale în mediul rural va plasa județul Vrancea în rândul județelor civilizate. Proiectul inițiat la sfârșitul lui 2018 de Partidul Național Liberal a fost îmbunătățit cu un amendament pe marginea Legii off-shore, amendament cu privire la extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în localitățile care nu beneficiază de acest serviciu. Liberalii, prin vocea deputatului Ion Ștefan, au fost cei care au susținut și promovat proiectul ambițios care va rezolva o problemă mare cu care se confruntă locuitorii din mediul rural. Potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică, în Vrancea sunt aproximativ 121.000 de locuințe (case și apartamente) care utilizează gazul pentru gătit și încălzire. Dintre acestea, doar 37.000 de locuințe sunt racordate la sistemul național, în timp ce restul de 83.000 de gospodării depind de tradiționalele butelii. Un alt fapt dovedit prin statistică este că în Regiunea de Sud-Est, după județul Tulcea, Vrancea a rămas cu cea mai redusă rețea de distribuție a gazelor naturale.

De aceea, extinderea rețelelor de alimentare cu gaze naturale, proiect susținut și promovat de Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, candidat la Camera Deputaților, este unul dintre cele mai importante programe lansate de Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, pentru că rezolvă o problemă mare cu care se confruntă locuitorii din mediul rural. Termenul până la care se pod depune solicitări a fost prelungit. Dacă inițial data limită era 17 noiembrie, oficialii din minister au prelungit acest termen cu o lună, în așa fel încât toate autoritățile publice locale să aibă timp să depună cereri pentru obținerea de fonduri și pentru pregătirea documentației necesare. Ion Ștefan, candidatul PNL pentru Camera Deputaților, spune că primăriile care vor reuși să obțină finanțare în această sesiune trebuie să realizeze investițiile până la finalul anului 2023, atunci când locuitorii vor avea gaze în propriile gospodării.

”Gazele reprezintă o sursă ieftină și ușor de folosit pentru încălzirea locuințelor și obiectivul guvernării PNL este ca și locuitorii din mediul rural să beneficieze de confortul adus de utilizarea gazelor. Am reușit să obținem finanțarea cu fonduri europene a investițiilor în extinderea rețelelor de gaze naturale prin Ministerul Fondurilor Europene, am simplificat la maximum condițiile pentru accesarea fondurilor și fac apel către primari să profite de această oportunitate. Am deschis un prim apel de proiecte, pentru care s-au prevăzut fonduri de 235 milioane de euro. Primăriile care vor obține aprobare pentru gaze în această sesiune trebuie să realizeze investițiile până în la finalul anului 2023, atunci când locuitorii trebuie să aibă gaze în gospodăriile lor. Vom continua finanțarea extinderii rețelelor de gaze și în exercițiul financiar 2021 – 2027, pentru că vrem să creștem gradul de conectare a gospodăriilor la gaze de la 30%, cât este în prezent, până la 70%”, a declarat ministrul Ion Ștefan, candidat la Camera Deputaților, care a mai completat că proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale în mediul rural reprezintă un angajament ferm al Partidului Național Liberal. Prima etapă a programului de extindere a fost bugetată cu suma de 235 de milioane de euro, urmând ca în viitorul exercițiu financiar să fie alocat un alți 800 de milioane de euro. Proiectele vor acoperi inclusiv costurile cu branșamentele, până la intrarea în gospodării.

”Extinderea rețelelor cu gaze reprezintă un angajament al PNL a cărui respectare va fi unul dintre aspectele cele mai importante ale activității mele în următorii ani. Acest program arată că PNL are soluții, voința și capacitatea de a ridica nivelul de trai în mediul rural, spre deosebire de cei de la PSD care nu au făcut nimic până acum. În condiții dificile cauzate de pandemia de coronavirus, PNL a reușit să găsească soluții concrete pentru a aduce gaze în casele românilor, ceea ce arată că avem capacitatea și suntem îndreptățiți să guvernăm această țară”, a mai declarat candidatul pentru Camera Deputaților, liberalul Ion Ștefan. (Material realizat de SC Media Factory Concept SRL, la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 11200025)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.