Îndrăznește să fii informat!

luni, 24 martie 2025

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_imgspot_img
    AcasăActualitateRachetele antigrindină nu mai protejează viile și livezile din Vrancea | Specialiștii avertizează asupra riscului unor...

    Rachetele antigrindină nu mai protejează viile și livezile din Vrancea | Specialiștii avertizează asupra riscului unor pagube imense

    De la 1 septembrie, viile și livezile din Vrancea nu mai beneficiază de protecția oferită de Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, după ce Ministerul Agriculturii a anunțat oprirea activității din lipsa fondurilor necesare pentru acest an. Măsura, care vine cu o lună și jumătate înainte de finalizarea sezonului agricol, a stârnit îngrijorare în rândul viticultorilor și pomicultorilor din regiune, care se tem de posibile pierderi cauzate de fenomene meteorologice extreme.

    „Ne simțim dezorientați de această decizie. Considerăm ca ar fi trebuit să existe o serie de consultări cu fermierii înainte de a se lua o astfel de hotărâre. Ne pare rău că Ministerul Agriculturii a decis să întrerupă înainte de încheierea sezonului agricol un program care a funcționat și ne-a ajutat constant timp de 15 ani. Ne confruntăm deja cu efectele secetei și ale contextului economic dificil, iar acum suntem și mai vulnerabili”, a declarat pentru Revista-Ferma.ro, Robert-Ionuț Băicoianu, Director Executiv Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV).

    Acesta a subliniat că decizia de oprire a intervențiilor cu rachete antigrindină lasă fermierii vulnerabili în fața unor eventuale furtuni severe, în contextul în care aceștia se confruntă deja cu efectele secetei și ale dificultăților economice.

    În Vrancea, zone precum Panciu au fost grav afectate în trecut de căderi de grindină, care au cauzat pagube imense. Reprezentanții fermierilor amintesc că firmele de asigurări evitau să încheie polițe pentru podgoria Panciu din cauza riscului ridicat de daune.

    Ionuț Lazăr, director de program la Unitatea Antigrindină din Vrancea, a avertizat că oprirea funcționării sistemului poate duce la pierderi semnificative pentru agricultori. „Ca urmare a unei adrese a Ministerului Agriculturii prin care eram înştiinţaţi că nu au fost identificate fondurile necesare finanţării în continuare a sistemului antigrindină, începând cu data de 1 septembrie am intrat în conservare şi pază, cu o lună şi jumătate mai devreme decât ar fi fost normal. Oprirea sistemului la acest moment prezintă un risc major. Având în vedere că plantaţiile de viţă-de-vie şi livezi nu sunt recoltate, iar temperaturile actuale sunt destul de ridicate pentru această perioadă, există în continuare riscul dezvoltării unor formaţiuni noroase cu potenţial de grindină, ceea ce ar putea duce la calamitarea culturilor nerecoltate la acest moment. Aceste culturi rămân expuse fenomenelor meteo extreme”, a declarat pentru Agerpres Ionuț Lazăr, adăugând că sistemul a fost un instrument esențial în protejarea recoltelor timp de 15 ani.

    Decizia de a opri activitatea unităților antigrindină a fost influențată, în parte, de protestele fermierilor din ultimele luni, dar și de considerente economice. Totuși, specialiștii subliniază că pagubele potențiale rezultate în urma căderilor de grindină ar putea depăși costurile menținerii sistemului în stare operativă.

    În timp ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat recent că sistemul antigrindină este valoros și că investițiile vor continua, el a subliniat că utilizarea rachetelor pentru stimularea precipitațiilor este eficientă doar în anumite perioade ale anului, cum ar fi toamna și primăvara. Aceste declarații vin în contextul în care fermierii se confruntă cu incertitudinea și riscurile climatice crescute, fără protecția oferită de rachetele antigrindină.

    spot_imgspot_img
    HAI PROMOHAI PROMO

    ARTICOLE SIMILARE

    Cronica dimineții – 23.03.2025

    1. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă, despre programul Visa Waiver şi...

    Horoscopul zilei de 23 martie 2025

    Berbec (21 martie - 19 aprilie)Astăzi este o zi perfectă pentru a te concentra...

    ȘOCANT Un polițist din Bacău și-a tras un glonț în cap cu pistolul din dotare

    Potrivit IPJ Bacău, polițistul, care lucra la Postul de Poliție Colonești, s-a prezentat la...

    Cronica dimineții – 22.03.2025

    1. Expertul criminolog Vlad Zaha, stabilit în Regatul Unit, afirmă că România duce lipsă...

    ARTICOLE POPULARE

    Copil dat dispărut de familie. A plecat la școală și nu a mai revenit acasă

    Roberto Mario Cucu, un băiat în vârstă de 12 ani, din municipiul Galați, este...

    Care sunt modalitățile de plată ale facturilor SC Polaris M.Holding SRL

    Prin intermediul unui comunicat de presă, operatorul de salubritate SC Polaris M.Holding SRL informează...

    INCREDIBIL Ce a făcut primarul din Soveja, supărat că unul dintre cetățenii comunei aruncă gunoiul pe domeniul public

    Nemulțumit de faptul că un localnic a aruncat gunoi de grajd pe islazul comunei,...
    × Trimite știrea ta!