Racordarea la rețeaua de gaze naturale va deveni o realitate pentru mulți locuitori din județul Vrancea

0
1651

A fost nevoie de „doar” 30 de ani de la Revoluție, ani pe care cei mai mulți dintre noi nu-i vom recupera niciodată, pentru ca așa numita „provincie europeană” să intre, împreună cu alte județe, în rândul lumii civilizate. Datele statistice ilustează o realitate pe care PSD nu o mai poate ascunde sub preș ori în spatele unor vorbe meșteșugite rostite cu emfază la tot felul de paranghelii. Așadar, potrivit informațiilor oferite cu generozitate de Institutul Național de Statistică, aproximativ 121.000 de locuințe din Vrancea (case și apartamente) utilizează gazul pentru gătit și încălzire. Aici vorbim despre aproape 37.000 de locuințe racordate la sistemul național dar și de cele 83.000 de gospodării care depind de tradiționalele butelii. Un alt fapt dovedit este că în Regiunea de Sud-Est, după județul Tulcea, Vrancea a rămas cu cea mai redusă rețea de distribuție a gazelor naturale. Așadar, racordarea la gaze a tuturor caselor și apartamentelor din județul nostru trebuie să depășească stadiul de „lux” și să devină o obișnuință, un lucru comun, asigurând oamenilor confortul specific unei țări civilizate, așa cum pretindem că suntem. În acest sens, încă de la sfârșitul anului 2018, Partidul Național Liberal a inițiat și depus un amendament pe marginea Legii off-shore, amendament cu privire la extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în localitățile care nu beneficiază de acest serviciu. Liberalii, prin vocea deputatului Ion Ștefan, găsiseră și rezolvarea financiară a acestei probleme, proiectul ambițios urmând a fi realizat din fondurile pe care statul le încasează din concesionarea rezervelor naturale de hidrocarburi din perimetrul românesc al Mării Negre.

„Am susținut la momentul dezbaterii și votării Legii offshore că o parte din câștigurile statului român trebuie să fie utilizate pentru beneficiul cetățenilor, iar principala direcție pe care am transformat-o în amendament personal și care a fost susținut de PNL a fost aceea de înființare de rețele de distribuție de gaze naturale în localitățile unde nu există așa ceva, astfel încât gazul românesc să ajungă în casele românilor și să crească gradul de confort pentru cetățenii României”, spunea atunci deputatul Ion Ștefan.

9 comune din Vrancea vor fi primele beneficiare ale proiectului inițiat de PNL

În acest context, TransGaz a realizat o documentație prin care se analiza posibilitatea înființării la nivelul județului Vrancea a încă patru rute de alimentare cu gaze: Gruparea de Sud-Vest, în care sunt incluse comunele Bolotești, Vidra, Străoane, Fitionești, Vizantea, Bârsești și Soveja, tronson ce va avea o lungime de 30 de kilometri; Gruparea Centru, care se va întinde pe 45 de kilometri și va face legătura între Odobești, Jariștea, Mera, Reghiu, Andreiașu, Paltin, Năruja, Nistorești și Vrâncioaia; Gruparea Sud-Est, cu o lungime propusă de 27 de kilometri, în care vor fi prinse comunele Cotești, Urechești, Dumbrăveni, Tîmboești, Sihlea, Bălești, Gugești, Gologanu, Milcovul, Tătăranu și Ciorăști; Gruparea Est, lungă de 30 de kilometri, ce va străbate Răstoaca, Suraia, Nănești, Vulturu și Călienii Vechi.

Discuțiile cu TransGaz au continuat, însă la începutul lunii mai 2020, conducerea instituției s-a deplasat la Focșani pentru a explica primarilor vrânceni detalii din cadrul proiectului. Planurile expuse atunci relevau faptul că Vrancea ar putea fi legată de Buzău și Galați prin operațiuni de extindere a magistralelor. Iată că a venit, însă, și momentul zero. În urma inițiativei parlamentarilor de Vrancea, senatorul Cătălin Toma și deputatul Ion Ștefan, în scurt timp vor demara lucrările de realizare a unei magistrale de gaz din Buzău către Vrancea, de care vor beneficia 25.000 de consumatori casnici, 535 de instituții publice și 864 de agenți economici. Noua conductă va ajunge în județul nostru pornind din localitatea buzoiană Ghergheasa și trecând prin Râmnicu Sărat, Râmnicelu și Boldu. Într-o primă etapă, comunele din Vrancea care vor fi racordate la magistrală vor fi Obrejița, Sihlea, Tâmboești, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca dar și municipiul Focșani.

„Vă dau asigurări ferme că proiectul de racordare a satului românesc la gazul românesc se va face, discuțiile de la nivelul Guvernului României fiind de realizare a unui program național de conectare a locuințelor la gaze, cu fonduri europene. Implementarea acestui proiect major de dezvoltare ar putea fi realizat prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Interesul manifestat de administrațiile locale din întreaga țară este unul important, la MLPDA, dar și la Ministerul Fondurilor Europene fiind depuse sute de dosare cu studii de fezabilitate”, precizaa ministrul Ion Ștefan pe 8 mai a. c. Iată că promisiunile PNL Vrancea se transpun în fapte și nu rămân doar la nivelul discuțiilor și întâlnirilor oficiale”, a precizat ministrul Dezvoltării Ion Ștefan.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.