Răspunsul CUP Focșani după ce primarul din Ciorăști a spus că societatea livrează „apă de calitate îndoielnică”

0
2011

Compania de Utilități Publice Focșani reacționează în urma mesajului trnamsis de primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, în care a acuzat societatea că livrează apă de calitate îndoielnică și nu deține autorizație emisă de DSP. CUP Focșani a transmis un punct de vedere în care dă asigurări că deține toate autorizațiile necesare funcționării. În mesajul transmis ieri de primarul din Ciorăști, s-a vorbit și despre încercarea realizării unui sistem de alimentare cu apă independent în comună, cu ajutorul fondurilor europene, însă administrația județeană condusă de Oprișan și CUP s-au opus iar proiectul a întâmpinat mari dificultăți. Mai mult decât atât, edilul din Ciorăști a mai spus că într-un proces al primăriei cu societatea CUP, aceasta din urmă s-a folosit de informații false pentru a câștiga procesul. Peste toate acestea, Nicolae Braicău și-a aratat dezamăgirea față de faptul că nici acum, după ce Oprișan a piedut alegerile, administrația județeană nu pare interesată să facă dreptate comunei. Redăm mai jos răspunsul integral al Companiei de Utilități Publice Focșani:

Ca urmare a mesajului transmis de UAT Ciorăști prin intermediul paginii de Facebook, astăzi 02.04.2021, vă informăm următoarele:

  1. Prezentarea generală a situației

Începând cu anul 2002, Consiliul Județean Vrancea a demarat procesul de realizare a sistemelor de alimentare cu apă într-o serie de comune, printre care și UAT Ciorăști.

La finalizarea proiectului investițional, pentru a putea exploata sistemele realizate, Consiliul Județean a înființat Serviciul Public de Exploatare a Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă (SPESRAA).

Facem precizarea că sistemul de alimentare cu apă a localităților Ciorăști, Mihălceni, Spătăreasa și Salcia a fost predat, pe baza proceselor-verbale, de către Ministerul Transportului și Turismului către Consiliul Județean Vrancea, care, în calitate de primitor, a preluat în deplină proprietate și folosință totalitatea construcțiilor și instalațiilor ce compun obiectivul de investiții.

În anul 2013, în vederea introducerii sistemelor de alimentare cu apă din zona rurală în noile programe investiționale, cât și pentru realizarea de sisteme de colectare a apelor uzate menajere, SPESRAA a fost preluată de Compania de Utilități Publice SA Focșani.

Pentru asigurarea calității apei și pentru a elimina orice eventuală problemă a apei asigurată prin proiectul inițial, CUP SA a prevăzut lucrări prin actualul program investițional. În urma verificărilor periodice, am sesizat că sunt anumite probleme legate de calitatea apei din puțurile existente. Tocmai din acest motiv, pentru a asigura locuitorilor din comuna Ciorăști apă în condiții de garanție maximă, am prevăzut, în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, alimentarea cu apă a comunei Ciorăști din magistrala Focșani – Milcovul – Vîjietoarea (comuna Tătăranu).

De asemenea, CUP SA are prevăzută realizarea unui rezervor suplimentar în Sistemul de Gospodărire a Apei și un sistem de monitorizare a presiunii în rețeaua publică, pentru depistarea eventualelor disfuncționalități.

UAT Ciorăști a declanșat o acțiune în instanță îndreptată împotriva Consiliului Județean Vrancea în scopul revendicării și preluării în administrare proprie a sistemului de alimentare cu apă. Nu ne este cunoscut stadiul dosarului. În plus, fără absolut nicio legătură cu postarea de pe rețeaua de socializare menționată anterior, UAT Ciorăști a deschis un alt dosar împotriva Companiei de Utilități Publice în luna mai 2020, pentru sistarea lucrărilor începute și pe teritoriul comunei la sistemul de monitorizare a presiunii.

CUP SA Focșani a sistat lucrările pentru punctul de monitorizare și a depus la instanță documentele justificative, astfel că la Tribunalul Vrancea a fost respins dosarul pe suspendare, decizia rămânând definitivă în urma soluționării apelului la Curtea de Apel Galați. În prezent se judecă fondul dosarului la Tribunalul Vrancea. Menționăm faptul că UAT Ciorăști dorește preluarea întregului sistem de alimentare cu apă și nu a dorit să fie parte a proiectelor investiționale viitoare derulate de compania noastră, care cuprindeau și lucrări pentru înființarea unui sistem de colectare, transport și epurare a apelor uzate menajere.

CUP SA Focșani nu se opune exploatării sistemului de către această entitate, astfel că nu am prevăzut alte investiții în localitate. Însă, atât timp cât sistemul aparține Consiliului Județean Vrancea, CUP SA Focșani va continua să opereze servicii iar în momentul în care se va schimba proprietarul, CUP SA nu va împiedica în nici un fel explodarea sistemului de către UAT Ciorăști.

  1. Mențiuni privind mesajul publicat pe rețeaua de socializare

Contrar afirmațiilor care pierd baza rațională ce justifică existența cauzei, lansate în spațiul public de către edilul comunei Ciorăști, tocmai pentru faptul că au fost identificate probleme ale alimentării cu apă existente, CUP Focșani care deține toate autorizațiile necesare funcționării, a vrut să aducă apă în comuna Ciorăști din magistrala Focșani – Milcovul – Vîjietoarea. Referitor la afirmația conform căreia ”UAT Comuna Ciorăști a încercat, printr-un proces, să recupereze sistemul de apă administrat de CUP SA, însă societatea a folosit informații false cu privire  la instalația de apă potabilă, aflată în comuna Ciorăști, cum că deservește și comunele învecinate. Folosindu-se de această informație falsă CUP SA a câștigat procesul”, procesul la care face referite domnul primar nu a avut ca obiect recuperarea sistemului administrat de Compania de Utilități Publice SA Focșani, ci anularea și desființarea lucrărilor de construcții referitoare la sistemul de monitorizare a presiunii.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.