Guvernul a aprobat suspendarea ratelor pentru fermierii afectați de seceta pedologică din 2023
Guvernul României a luat o serie de măsuri pentru a sprijini fermierii afectați de seceta pedologică din anul 2023 și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Noile măsuri adoptate de Guvern au fost anunțate vineri, în cadrul unei declarații oficiale emise de Ministerul Agriculturii.
Astfel, în ședința de Guvern de joi, a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, având ca scop gestionarea efectelor fenomenului de secetă pedologică. Aceste măsuri includ, printre altele, suspendarea ratelor pentru producătorii agricoli care au fost afectați de condițiile meteorologice nefavorabile. Ministrul Agriculturii a subliniat importanța acestor măsuri în contextul dificil creat de secetă și contextul geopolitic tensionat din regiune. „Guvernul își asumă responsabilitatea de a veni în sprijinul fermierilor noștri în aceste momente dificile. Suspendarea ratelor este doar una dintre numeroasele măsuri pe care le vom lua pentru a ne asigura că sectorul agricol rămâne stabil și capabil să facă față provocărilor”, a declarat ministrul de resort.
Această decizie vine ca un răspuns la necesitățile stringente ale comunității agricole, care a suferit pierderi semnificative din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a impactului economic al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Fermierii care doresc să beneficieze de suspendarea ratelor sunt îndemnați să se adreseze instituțiilor financiare cu care au încheiate acorduri de credit, iar Ministerul Agriculturii va facilita și coordona aceste procese pentru a asigura o implementare eficientă și rapidă a măsurilor de sprijin.
Iată detalii despre decizia adoptată pentru ajutorarea fermierilor
„Actul normativ stabileşte măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, destinate producătorilor agricoli şi celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, concretizate prin dreptul acestor debitori de a solicita creditorilor de tipul instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obţinute pentru activităţi din agricultură şi industrie alimentară”, se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii ministerului precizează că de aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.
Conform actului normativ, în categoria beneficiarilor se regăsesc: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, întreprinderi mici şi mijlocii, societăţile agricole grupurile şi organizaţiile de producători, cooperativele agricole, organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare. Sursa citată a mai precizat că, „prezenta OUG nu are impact asupra bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.