Reabilitare la pas: Școala 10 a scos bani de la buget pentru ca lucrările din fonduri UE să fie completate alte îmbunătățiri interioare și de mobilier

0
448

Școala 10 din Focșani – pe numele ei real „Duiliu Zamfirescu”, este una dintre unitățile de învățământ din municipiu care a avut o șansă la reabilitare, cu ceva sprijin de la Uniunea Europeană. Cu ceva întârziere, unitatea a fost în sfârșit reabilitată, ba chiar și cu o economie față de banii obținuți inițial ca finanțare. Că banii erau ca o gură de oxigen pentru Școala 10 se arată în actele întocmite în cadrul proiectului cofinanțat de UE: „La fel ca toate clădirile proiectate până în 1990, se confruntă cu pierderi de energie prin elementele exterioare la care nu s-au făcut intervenții decât prin reparații curente la pereții exteriori, ferestre și acoperișul tip terasă recirculabilă. Aceste pierderi determină costuri foarte ridicate cu încălzirea pe perioada iernii… În prezent, încălzirea spațiilor interioare se face cu corpuri statice – radiatoare din fontă, corodate. Investiția se impune ca necesitate în vederea asigurării condițiilor optime de confort și siguranță pentru desfășurarea activităților specifice, respectiv activități didactice cu elevii. Clădirea a fost realizată în perioada 1960 – 1964, iar până în prezent nu s-au făcut niciun fel de reparații majore. …În septembrie 1964 aveau să se deschidă pentru prima dată porțile Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani. Lipsa de spațiu o va face neîncăpătoare, astfel încât, în anul 1980 și 1993, jumătate din resursele umane se vor muta la Școala „Ștefan cel Mare” și Școala numărul 6. Începând cu anul 1999 școala va avea ca patron spiritual pe Duiliu Zamfirescu…”.

?????????????????????????????????????????????????????????

Inițial, era estimată a fi necesară suma de aproape 5,3 milioane de lei pentru lucrările de anvelopare a clădirii, reabilitarea termică a sistemelor de încălzire și de furnizare a apei calde, înlocuirea tâmplăriei, refacerea tencuielilor degradate, modernizarea instalației de iluminat și repararea trotuarelor din jur. Din această sumă, cofinanțarea însemna 85.00%: fonduri UE – 4.129.905 lei, buget național – 631.633 lei, contribuția proprie – 97.175 lei, și cheltuieli neeligibile – 436.371 lei.  Nu tot ceea ce s-a calculat s-a și realizat însă bătând din palme. Din varii motive, data de finalizare a proiectului s-a decalat cu mai bine de un an, de la prima avansată atunci când s-a obținut finanțarea – 1 iunie 2019, în condițiile în care abia în iulie 2019 a fost încredințată lucrarea. Un singur ofertant a fost la licitația pentru contract, PIF&LMS COMPANY SRL, care și-a adjudecat proiectul „Creșterea performanței energetice la corpul de clădire școală și execuția lucrărilor conexe” cu 3.897.623,89 lei fără TVA (față de estimarea de 3.937.075,72 lei fără TVA). De fapt, era vorba despre o asociere, PIF&LMS COMPANY SRL (Leader), R.F.N. PROIECT, (Ofertant) și PIF&LMS CONSTRUCT (Terț).

Aceasta nu a fost însă unica lucrare pe care PIF a realizat-o la Școala 10. În primăvară, societatea își asuma ca, pentru 255.800,48  lei (53.196,46  euro) să execute alte finisaje. „Reabilitarea pardoselilor din corpul de clădire C1-(P+2E), de la nivelul celor două etaje, nu au făcut obiectul investiției aflată în derulare „Creșterea performanței energetice la corp de clădire școală și execuția lucrărilor conexe”. La această dată, pardoselile spațiilor existente la etajele superioare ale școlii cât și pe scările de acces prezintă deteriorări vizibile. În sălile de clasă, bibliotecă, birouri, cabinet medical și săli administrative pardoseala este realizată din parchet care este deteriorat și necesită înlocuit. În holuri și casa scării pardoselile sunt realizate din mozaic foarte vechi, cu fisuri ceea ce presupune acoperirea lui pentru a se putea realiza igienizarea corespunzătoare. În laboratoare există gresie; aceasta a fost protejată și nu necesită înlocuire. Balustrada de la ambele scări de acces este deteriorată și nu mai prezintă siguranță pentru fluxul continuu de copii și adulți, fiind necesară înlocuirea”, se arăta în actele din spatele licitației.

Lucrările la „Duiliu Zamfirescu” nu s-au oprit aici. Săptămâna trecută, unitatea a dat 16.994 lei (3.520,18 euro) pentru „refacere zugrăveli la săli de clasă” – decapare tencuială la pereți și tocuri; glet ipsos; zugrăveli lavabile în două straturi, după ce anterior, alți 3.752,55 lei au fost încredințați pentru un pachet curățenie – renovare, care a inclus și gresie, parchet, plintă șamd. De-a lungul acestui an au mai fost cumpărate opt camere WEB Logitech C270, cu 1.680 lei, dar și 20 de uși de interior „cu 5 camere, din PVC armat cu oțel”, cu 19.100 lei. Din ce ne spun autoritățile, lucrările sunt aproape de final. Iar dacă analizăm și alte încredințări directe făcute pe SEAP de Școala 10, așa și pare. La fel cum se pare că vremurile în care părinții cumpărau cam tot prin școli, de la bănci și până la perdele, sunt de mult timp apuse. E adevărat, școala a cumpărat atât pupitre cu două locuri (172 la număr, cu un total de 52.460 lei – 10.834,14  euro), cât și rolete textile 100% opace (62 de bucăți – 42.664 de lei cu TVA inclus) sau 17 dulapuri cu două uși și yală, la 6.715 lei.

Rămâne de văzut cum se vor împărți toate acestea, date fiind cifrele pe care „Duiliu Zamfirescu” le prezintă în cadrul proiectului mare: „Școala are 23 de săli de clasă, cabinete și laboratoare, două cabinete medicale, un cabinet psihologic, o bibliotecă, patru birouri administrative, un atelier reparații, două grupuri sanitare pentru elevi, un grup sanitar pentru cadre didactice, spații depozitare, arhivă, coridoare și casele scărilor”.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.