Rețeaua de gaze care va traversa Vrancea declarată proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale

0
1472

Guvernul României a adoptat, în ultima ședință, o ordonanţă de urgenţă prin care Proiectul de investiții „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Ghergheasa-Focșani” a devenit un proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Inclus în planul de măsuri privind Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, proiectul vizează realizarea unei conducte care poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 25.500 consumatori casnici, 535 instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 864 de agenți economici.

9 comune din Vrancea, primele beneficiare ale proiectului inițiat de PNL

Noua conductă va ajunge în județul nostru pornind din localitatea buzoiană Ghergheasa și trecând prin Râmnicu Sărat, Râmnicelu și Boldu. Într-o primă etapă, comunele din Vrancea care vor fi racordate la magistrală vor fi Obrejița, Sihlea, Tâmboești, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca dar și municipiul Focșani. TransGaz a realizat o documentație prin care se analiza posibilitatea înființării la nivelul județului Vrancea a încă patru rute de alimentare cu gaze: Gruparea de Sud-Vest, în care sunt incluse comunele Bolotești, Vidra, Străoane, Fitionești, Vizantea, Bârsești și Soveja, tronson ce va avea o lungime de 30 de kilometri; Gruparea Centru, care se va întinde pe 45 de kilometri și va face legătura între Odobești, Jariștea, Mera, Reghiu, Andreiașu, Paltin, Năruja, Nistorești și Vrâncioaia; Gruparea Sud-Est, cu o lungime propusă de 27 de kilometri, în care vor fi prinse comunele Cotești, Urechești, Dumbrăveni, Tîmboești, Sihlea, Bălești, Gugești, Gologanu, Milcovul, Tătăranu și Ciorăști; Gruparea Est, lungă de 30 de kilometri, ce va străbate Răstoaca, Suraia, Nănești, Vulturu și Călienii Vechi.

În prezent în zona de nord a județului Buzău precum și în zona de centru și sud a județului Vrancea nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Același tip de combustibil sunt folosiți și pentru încălzirea spațiilor societăților comerciale și a obiectivelor social culturale existente.  Asigurarea tuturor utilităților în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă și în consecință dezvoltarea economico – socială a celor două județe. Această zonă beneficiază de o variată rețea de pensiuni turistice şi agroturistice; În vederea îmbunătățirii condițiilor de viață a locuitorilor, în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viață, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial.

Proiectul aprobat vineri de Guvernul României a fost inițiat de ministrul Ion Ștefan și susținut de senatorul Cătălin Dumitru Toma încă din toamna anului 2018, printr-un amendament depus la Legea off-shore. Astfel, odată cu declararea Proiectului de Investiții „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Ghergheasa-Focșani” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, racordarea la rețeaua de gaze naturale va deveni o realitate pentru mulți locuitori din județul Vrancea.

Acest proiect este unul dintre principalele mele obiective ca ministru, un obiectiv pe care l-am promovat în urmă cu mai bine de doi ani. Au existat îndoieli din partea multor oameni, însă iată că am ajuns să fie adoptat de către Guvern.  Am făcut pași importanți pentru realizarea acestei investiții iar astăzi acesta se afla pe masa Executivului. Vrâncenii merită un trai mai bun și-l vor avea. Se poate doar cu PNL conducând atât CJ Vrancea, cât și Primăria Focșani. PSD și-a arătat limitele în Vrancea! A venit timpul schimbării„, a declarat ministrul Ion Ștefan.

La rândul său, senatorul Cătălin Dumitru Toma a precizat că „dezvoltarea rețelelor de apă, canal și gaz înseamnă, de fapt, civilizație. La sfârșitul anului 2019, lungimea rețelei de gaz din România era de 42.300 km, față de 100.000 km cât are Ungaria, o țară de două ori mai mică. Planul național de investiții și relansare economică al Guvernului PNL prevede un capitol aparte dezvoltării acestui sector. Vrancea este pe drumul cel bun„.

Conform notei de fundamentare a actului normativ, valoarea programului naţional pentru perioada de programare 2021-2027 este de 3,872.000 mii lei echivalent în lei la cursul de schimb euro la data aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru racordarea populaţiei şi a clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, cu condiţia aprobării prin decizia Comisiei Europene a programului operaţional în cadrul căruia va avea loc finanţarea.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.