Rețelele de alimentare cu gaze naturale în localitățile din Vrancea vor fi finanțate din Programul Național de Investiții

0
1351

Localitățile din Vrancea care nu au fost incluse pe lista Ministerului Fondurilor Europene pentru extinderea rețelelor de alimentare cu gaze naturale au o nouă șansă să obțină finanțarea. De data aceasta, administrațiile locale din județ își pot pregăti documentațiile pentru obținerea finanțărilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Anunțul a venit de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLPDA) care a anunțat că bugetul alocat pentru aceste investiții va fi de 7,5 miliarde lei. În acest sens,  MLPDA a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanțate prin PNI. ”Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze. Pentru rețeaua de apă, canal și drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanțare de la 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiții pe care le vom finanța prin Programul Anghel Saligny”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, prevederile acestui ordin urmează să fie completate cu anexele privind caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții, și respectiv indicatorii tehnici specifici categoriei de investiții prevăzute în Ordonanța de urgență nr.95/2021 care aprobă Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, a căror elaborare este în atribuția Ministerului Energiei. Bugetul alocatpentru reabilitarea și extinderea rețelelor de gaze naturale va fi de 7,5 miliarde de lei, bani care vor permite finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea acestora, precum și modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.

„Potențialii beneficiari ai Programului vor putea depune solicitările de finanțare în termen de 45 de zile de la data publicării, în Monitorul Oficial, al Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny”, iar selectarea obiectivelor de investiții se va face conform criteriilor stabilite prin aceleași norme. Ulterior aprobării listelor obiectivelor de investiții, beneficiarii vor trimite eventualele documente suplimentare necesare, iar după încheierea contractelor de finanțare, beneficiarii pot solicita din partea MDLPA decontarea sumelor necesare”, a transmis Ministerul Dezvoltării. (Ordinul MLPDA poate fi consultat AICI)

Reamintim că, pe lista proiectelor selectate de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene nu se află nici o localitate din Vrancea. Cele opt proiecte depuse de 17 comune din județ nu au fost incluse pe lista finală. Este vorba despre comunele: Urechești, Gugești, Popești, Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Tâmboiești, Sihlea, Obrejița, Slobozia Bradului, Homocea, Ploscuțeni, Biliești, Suraia, Golești, Vulturu și  Vârteșcoiu. După ce fostul ministru al dezvoltării a fost acuzat de primarul Focșaniului că a păcălit administrațiile locale din Vrancea că vor fi beneficiarii proiectelor de finanțare pentru extinderea rețelelor de gaze, Ion Ștefan a venit cu explicații.„Constat cu stupoare că Guvernul PSD-PNL a abandonat de tot Moldova, mai ales că din această regiune istorică nu a fost selectat decât un singur proiect pentru județul Suceava. Mai mult, nu am văzut niciun oficial de la București care să explice situația și nici vreun parlamentar PSD de Vrancea care să solicite explicații de la liderii lor guvernamentali. În plus, văd că primarul de la Focșani, agitat de războiul intern pentru șefia PSD Vrancea, mă acuză că am pus primarii la cheltuieli. Deci, în logica primarului PSD, vina aparține celui care a anunțat primarii de această posibilitate de investiții și, în niciun caz, a Guvernului din care PSD face parte acum și la care, dacă într-adevăr îi păsa de primarii pe care acum îi plânge, Cristi Misăilă ar fi putut merge să ceară sprijin pentru Vrancea. Însă, acesta nu are trecere la șefii lui politici din cauza legăturilor pe care primarul de la Focșani le are, personal și profesional, cu anturajul fostului baron de Vrancea, Marian Oprișan. Îi reamintesc acestuia că ar fi fost utilă această zbatere a sa, chiar dacă numai din condei, pentru a cere sprijin și pentru proiectul pe care municipalitatea îl are pentru conectarea la gaze a cartierului Mândrești! În calitate de ministru în Guvernul liberal condus de Ludovic Orban, în februarie 2020, am extins posibilitatea de finanțare prin POIM a rețelelor noi de gaze naturale, prin aprobarea unei ordonanțe de urgență. Să fiu acum găsit țap ispășitor pentru o neputință a Guvernului PSD-PNL arată câtă intrare au liderii pesede de Vrancea la București. Sunteți la guvernare, domnilor! Zbateți-vă pentru Vrancea, pentru Moldova!”, a transmis deputatul Ion Ștefan.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.