România va avea primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică

0
268
România va avea, din toamnă, primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

„Chirurgia hepato-bilio-pancreatică este o ramură a chirurgiei generale, iar supraspecializarea în această specialitate presupune doi ani de pregătire după terminarea rezidenţiatului. România este la prima generaţie de cursanţi care urmează să obţină în această toamnă, atestatul de chirurgie HBP (care include şi transplant hepatic), după promovarea examenului organizat de Ministerul Sănătăţii, Astfel, din 2015, România va avea primii specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică”, a declarat profesorul Irinel Popescu.

„Specializarea hepato-bilio-pancreatică le va permite medicilor care vor absolvi cursul să efectueze independent rezecţii majore de ficat, pancreas şi transplant de ficat. Această pregătire vine ca o necesitate în contextul creşterii numărului cazurilor de boli maligne şi mai ales al scăderii vârstei la care apar astfel de suferinţe”, a declarat medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, a doua unitate sanitară unde se face transplant de ficat după Institutul Clinic Fundeni.

Prima operaţie reuşită de transplant hepatic din România a fost realizată de Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni, pe 15 aprilie 2000.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.