România va primi aproape 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID

0
136

România va primi la începutul anului 2021 aproape 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID din prima tranșă cumpărată de Uniunea Europeană. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, săptămâna trecută, că a cerut Comisiei Europene doze de vaccin pentru jumătate din populația României, urmând ca prima tranșă de 1.290.000 de doze să sosească la începutul anului viitor.

„Am solicitat Comisiei Europene pentru jumătate din populaţie României aproximativ şi am mers până la 10.700.000 de cetăţeni care ar trebui să facă acest vaccin. La nivelul Comisiei Europene s-au încheiat contracte, sunt discuţii cu mai multe firme, s-au încheiat contracte cu mai multe firme. (…) României, din prima tranşă de 30 de milioane de doze, îi revine 4%, în jur de 1.290.000 de doze”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de Agerpres. Ministrul Sănătăţii a dat mai multe detalii cu privire la procedura de distribuire a noului vaccin. La acest moment, sunt laboratoare care fac studii avansate pe mai multe categorii de persoane.

„După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza 1 şi faza 2, în general pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează apoi o fază 3, în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim de la colaboratorii noştri europeni sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu în acest moment: două dintre ele au trecut deja la faza 3. La nivelul Comunităţii Europene (CE) noi suntem angrenaţi şi suntem – să spunem – prinşi în acestă iniţiativă, urmând ca din ianuarie să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea Europeană va primi 30 de milioane de doze într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmăm să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul populaţiei”, a mai declarat Nelu Tătaru într-o emisiune televizată. Întrebat cine va beneficia de aceste doze, ministrul a menţionat categoriile vulnerabile şi cele profesionale, respectiv cele medicale şi cadrele didactice.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.