Românii, chemați la REFERENDUM pe tema justiției

0
197

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei. După acest vot, preşedintele va putea declanşa procedurile privind referendumul şi va trebui să stabilească şi întrebarea care va apărea pe buletinele de vot.

Referendumul pe tema justiţiei se va desfăşura pe baza Legii referendumului amendată în 2013, astfel încât validarea plebiscitului este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi de un număr de voturi valabil exprimate reprezentând 25% din numărul alegătorilor.

Scrutinul va avea loc începând cu ora 7.00 şi se va încheia la ora 23.00 a zilei selectate de către preşedinte. Alegătorii vor putea vota în orice secţie de votare, iar în cazul în care nu se află în localitatea de reşedinţă sau domiciliu vor fi trecuţi pe listele suplimentare. Participanţii se vor exprima cu DA sau NU asupra problemei supuse referendumului.

După centralizarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central, acestea sunt trimise, cu pază militară la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Reamintim, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

“Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.