Românii pot cere restituirea taxei auto până la 31 decembrie 2020

0
302

Persoanele care vor restituirea taxei de poluare sau a taxei auto, sub diversele forme sub care a fost aplicată în perioada 2007-2013, pot depune solicitarea până la sfârşitul anului 2020. Statul urmează să facă plata în tranşe anuale, timp de cinci ani, potrivit unui ordin comun semnat de ministrul Mediului şi de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), publicat în Monitorul Oficial la peste şapte luni după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede restituirea sumelor.

Românii care vor restituirea banilor plătiţi sub formă de taxă auto sau de poluare pot înainta cererea până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, când se împlinesc cinci ani de la 1 ianuarie 2016.

Ordinul mai prevede şi modul în care statul va restitui taxa auto, în termen de cinci ani, în tranşe egale de căte 20% din suma totală, după data aprobării restituirii.

Sumele restituite sunt sumele plătite de către contribuabili sub formă de taxă de mediu sau de poluare, indexate cu rata inflaţiei, calculată de către Institutul Naţional de Statistică, de la data plăţii până la luna în care statul restituie banii.

Actul mai prevede că o solicitare de restituire poate fi respinsă de către ANAF dacă lipseşte documentul care dovedeşte plata taxei, în cazul în care contribuabilul nu depune în termen de 60 de zile alte documente solictate de către Fisc  sau dacă persoana care cere restituirea nu indică un cont bancar în care să se depună banii.

Actele normative şi modificările ulterioare au fost aprobate de către Guvern după mai multe decizii defavorabile ale Curţii Europene de Justiţie în privinţa taxelor auto sau de poluare percepute de către statul român începând din 2007 pentru înmatricularea unui autovehicul second-hand.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.