Rudele care au grijă de bolnavii de cancer vor beneficia de concediu plătit | Proiectul a fost adoptat în Senatul României

0
422

Persoanele care îngrijesc pacienţi oncologici vor beneficia de concediu plătit. Inițiativa legislativă a fost adoptată în Senat, cu unanimitate de voturi.

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații se va număra și cel pentru pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit proiectului de lege adoptată luni cu unanimitate de voturi de Senatul României. Proiectul iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic vizează extinderea categoriilor de riscuri asigurate, prin stabilirea unor drepturi pentru asiguraţii care îngrijesc un pacient cu afecţiuni oncologice, în mod similar cazului în care îngrijesc un copil bolnav. „Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul a asiguratului stabilită ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele şase luni”, prevede actul normativ.

Unul dintre semnatarii inițiativei este senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu. Demnitarul a a mărturisit că a susținut fără ezitare această inițiativă pentru că, personal, știe ce înseamnă diagnosticul de cancer stabilit în cazul cuiva apropiat, după ce chiar mama sa a primit o astfel de veste, la un moment dat. ”Cancerul este unul dintre cele mai cumplite diagnostice pe care le poate primi un om. Are un impact devastator nu doar fizic, ci și psihic, atât pentru pacient, cât și pentru familia sa. Am semnat și susțin o inițiativă legislativă a colegei senator Nicoleta Pauliuc, al cărei scop este să vină în sprijinul bolnavilor și familiilor lor. Am semnat fără ezitare inițiativa colegei Nicoleta Pauliuc, mai ales că știu foarte bine problemele reale cu care se confruntă cei aflați în astfel de situații. Însăși mama mea a trecut prin astfel de momente, știu ce înseamnă diagnosticul de cancer pentru bolnav și pentru familia lui”, a transmis senatorul PNL, Vlad Pufu.

„Această iniţiativă legislativă este un exemplu de bune practici prin care un proiect al unui parlamentar prinde viaţă în urma consultărilor cu actorii societăţii civile direct implicaţi în susţinerea bolnavilor de cancer. Rezultatul acestor discuţii este o iniţiativă care oferă sprijin concret pentru pacienţii oncologici şi pentru persoanele care au grijă de ei”, a declarat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, citată de Agerpress. Iniţiativa legislativă este în concordanţă cu Planul european de combatere a cancerului, lansat de Comisia Europeană la începutul acestui an, şi care prevede că „statele membre (ale Uniunii Europene) vor transpune integral Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, care introduce concediul de îngrijitor şi posibilitatea de a solicita formule flexibile de lucru”. După votul senatorilor, proiectul va ajunge la Camera Deputaților care este for decizional, în acest caz.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.