S-ar putea naște Avocatul Copilului, care să ancheteze cazurile de abuz

0
202

O nouă instituție ar putea fi înființată la propunerea deputatului PNL Andreea Paul. Aceasta  propune înfiinţarea Avocatului Copilului care să investigheze plângerile depuse de copii sau de alte persoane privind încălcarea drepturilor minorilor, urmând ca proiectul să intre în dezbaterea Parlamentului.

Avocatul ar urma să fie numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani.

Avocatul Copilului poate fi o persoană care: (1) este cetăţean român; (2) are studii superioare juridice cu o vechime echivalentă îndeplinirii condiţiilor de numire a unui judecător la Curtea Constituţională; (3) posedă capacitatea deplină de a întreprinde acţiuni legale şi se bucură de toate drepturile publice, (4) are o experienţă recunoscută şi de notorietate în munca desfăşurată cu copiii sau în beneficiul acestora; (5) are un caracter integru şi se evidenţiază printr-o înaltă autoritate morală având în vedere valorile morale şi sensibilitatea faţă de problemele sociale; (6) nu a fost condamnată printr-o sentinţa valabilă pentru o infracţiune deliberată.

În privinţa atribuţiilor, Avocatului Copilului ar urma să se ocupe cu promovarea şi protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectării drepturilor copilului. Cea mai importantă atribuţie constă însă în investigarea şi soluţionarea plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante. El este obligat să prezinte un raport public anual şi să promoveze Rezoluţia nr. 54/1992 a Comisiei ONU a Drepturilor Omului, intitulată Principiile referitoare la statutul instituţiilor naţionale („Principiile de la Paris”).

În România, circa o treime din copii trăiesc în sărăcie. Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de “sărăcie severă”, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF.

Un procent de 48.5 copii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, după datele Eurostat, ceea ce înseamnă că România este pe locul doi în întreaga Europa. Cei mai vulnerabili şi expuşi sărăciei şi marginalizării sunt copii sunt cei din mediul rural şi copiii romi.

Prima ţară care a înfiinţat, prin lege, instituţia “Avocatul Copilului” a fost Norvegia. La nivel european există 40 de instituţii de acest tip.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here