Sărbătoare mare în calendarul ortodox | Înălțarea Domnului sau Ispasul: Rânduieli bisericești și tradiții

0
156

Hristos s-a Înălțat! Înălțarea Domnului este serbată în fiecare an în joia din săptămâna a șasea după Paști, la patruzeci de zile după Învierea Mântuitorului. După Înviere, Mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Deci apostolii au fost martorii acestui eveniment. În popor se mai spune că a mai fost un martor, pe nume Ispas, un cioban care a fost ascuns după pietre şi apoi a povestit ce a văzut. De aceea, Sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas. Fiindcă acest eveniment a avut martori, salutul “Hristos s-a Înălţat” şi replica lui se spun doar în ziua Înălţării. În Biblie se mai spune că, în acel moment, Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt, ceea ce a şi făcut peste zece zile, la Cincizecime, adică de Rusalii.

Înălțarea Domnului 2020 în calendar ortodox. Tradiții în România

În țara noastră, Înălțarea Domnului se aseamănă cu Paștele, în ce privește tradițiile, pentru că este ultima sărbătoare de peste an în care se vopsesc ouă. Oamenii pregătesc coșul tradițional cu bucate, pe care îl sfințesc la Biserică și pe care îl împart apoi semenilor lor, pentru sufletul celor morți. În general, alimentele care se împart de Înălțare sunt: pâine, brânză, ceapă verde şi rachiu. În unele zone din România, oamenii aduc la biserică frunze de nuc, simbol al frunzelor pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul Înălțării. Frunzele de nuc sunt sfințite la slujba din Biserică și sunt păstrate apoi în case, precum salcia de Florii. O altă tradiție de Înălțare existentă în România spune că în această zi, tinerii merg la pădure pentru a aduna frunze de alune, folosite apoi ca plante tămăduitoare împotriva bolilor. De Înălțare, oamenii se salută spunând: ”Hristos s-a Înălțat!”, în loc de ”Hristos a Înviat”.

Înălțarea Domnului – tradiții: Ce să faci pentru fericire și belșug

Superstițiile fac parte, de asemenea, din specificul sărbătorii de Înălțare. Astfel că, femeile, îndeosebi cele de la țară, nu împart sare, pentru că vacile nu le vor mai da lapte. Altă superstiție de Înălțare este și aceea de a nu da bani cu împrumut sau de a lua bani cu împrumut, pentru a nu da din sporul casei. Nu se împrumută nici chibrituri sau alte surse de foc, ori alte obiecte din casă, pentru ca ghinionul și sărăcia să nu se abată se casă. La țară, oamenii încetează să mai semene câmpurile. Toate semănăturile sunt finalizate până în această zi, altminteri pământul nu mai dă roade. Femeile au interzis la treburile casei, curățenie, spalat rufe sau gătit.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.