Sezonul rece și sărbătorile de iarnă sunt adeseori asimilate cu mirosul de scorțișoară. Condimentul are pe lângă parfumul inconfundabil și beneficii asupra sănătății tale și este de mare ajutor în bucătărie. Scorțișoara are un miros inconfundabil și poate fi folosită pentru a da o aromă aparte atât băuturilor calde cât și integrată în multe feluri de mâncare sau dulciuri. Cândva, scorțișoara a fost folosită și ca monedă de schimb – 350 de grame din acest condiment parfumat erau considerate echivalentul a peste cinci kilograme de argint.
Beneficiile consumului de scorțișoară
Scorțișoara este un condiment bogat în fosfor, magneziu, calciu și fier, îmbunătățește digestia și scade nivelul de colesterol din sânge. De asemenea are proprietăți antibacteriene și antifungice, ajută la slăbit prin accelerarea arderii grăsimilor din corp, reduce pofta de mâncare și oferă senzația de sațietate,stabilește un echilibru al bacteriilor din intestine și ameliorează problemele sistemului digestiv și ajută la detoxifierea ficatului. Cu toate că este un condiment atât de util pentru sănătate, consumul de scorțișoară trebuie făcut cu atenție și în cantități mici deoarece, consumată în exces, scorțișoara poate deveni toxică pentru organismul tău. Specialiștii recomandă consumul ceaiului de scorțișoară pentru această perioadă fiind o băutură ideală pentru sănătatea organismului tău. De asemenea și uleiurile pe bază de scorțișoară au proprietăți deosebite pentru sistemul respirator, tratând și prevenind dezvoltarea bacteriilor care pot afecta buna funcționare a plămânilor.
Efectul consumul de scorțișoară asupra creierului
Acest condiment ajută foarte mult la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a memoriei și stimulează activitatea cerebrală. De asemenea s-a dovedit că un consum moderat și frecvent de scorțișoară ajută la creșterea nivelului de concentrare. Specialiștii în nutriție au descoperit că parfumatul condiment conține doi compuși care dizolvă proteina vinovată de degradarea treptată a celulelor creierului, ce duc la boli precum Alzheimer și Parkinson. Cunoscut este faptul că scorțișoara ne scapă de migrene și dureri de cap și previne formarea cheagurilor de sânge, datorită rolului său anticoagulant.
Scorțișoara ajută la prevenirea diabetului de tip 2
Scorțișoara este condimentul ideal pentru persoanele care suferă de diabet. Experții au descoperit că acest condiment are un rol deosebit în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Consumată după fiecare masă, scorțișoara scade nivelul de glucoză din sânge, are impact pozitiv și asupra insulinei, ajutând astfel și metabolismul.
Riscurile consumului de scorțișoară
Scorțișoara poate deveni un aliment problematic pentru persoanele cu afecțiuni hepatice, poate deveni toxică și în timp, deteriorează ficatul din cauza conținutului de cumarină. Fiind un aliment cu factori alergeni este necesar să testăm dacă putem sau nu consuma acest condiment, deoarece poate da reacții alergice foarte grave. De asemenea, din cauza unor compuși chimici din compoziția sa, scorțișoara poate produce și afte bucale. Specialiștii recomandă evitarea consumului de scorțișoara pe cât de mult posibil celor care suferă de hipertensiune arterială și femeilor însărcinate.