Scriitorul Ionel Bandrabur a fost înmormântat

1
421

Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, scriitorul și publicistul Ionel Bandrabur a fost înmormântat în cimitirul Bisericii din Crucea de Sus – Panciu.

L-au condus pe ultimul drum soția – Maria Bandrabur – și fiica – Isabel, a căror durere a fost împărtășită de actuali și foști profesori ai celor două licee din oraș, dar și de cei care l-au cunoscut, citit și apreciat pe scriitorul care a trecut în lumea umbrelor miercuri, 13 ianuarie 2016, la vârsta de 93 de ani.

La tristul eveniment au mai fost prezenți și scriitorii Culiță Ioan Ușurelu – președintele Ligii Scriitorilor din Vrancea și Costel Pricopie, care l-au evocat cu emoție, dar și cu lacrimi în ochi, pe cel care le-a fost profesor și mentor.

„Profesorul nostru, domnul Bandrabur, ne-a învățat, întotdeauna, să fim oameni printre oameni, iar ca scriitor ne-a încurajat întotdeauna pe mulți să scriem – a crezut că există în noi o lumină. M-a îndrumat pe mine, pe Mariana Stratulat și pe toți cei din Panciu care scriu… Domnul Bandrabur a fost, pentru toți, mentorul nostru… Printre scriitorii din Vrancea, în afară de faptul că este decanul de vârstă, este scriitorul care a scris cel mai mult – peste 30 de volume! Astăzi, ne despărțim de un om deosebit pentru Vrancea, dar mai ales pentru pănceni… Mulțumesc, Ionel Bandrabur! Dumnezeu să-l ierte!“, a declarat Culiță Ioan Ușurelu.

monument-ionel-bandrabur

Scriitorul Ionel Bandrabur s-a născut pe 22 aprilie 1922, la Panciu.
Absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie, cu licenţă în filosofia culturii, sub îndrumarea profesorului Lucian Blaga, Ionel Bandrabur a fost profesor de limba latină și limba franceză la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, în perioada 1957-1984.

Printre volumele sale se numără: „Fiul primarului”, „Hoinăreala”, „Hanu trăsnit”, „Flămândul”, „Banchetul dragostei”, „Gloria”, „Oraşul iubit“, „Ora astrală a României“.

În anul 2004, Ionel Bandrabur a fost inclus în „Dicționarul general al literaturii romane”, publicat de Academia Română.

Pe 22 aprilie 2012, Ionel Bandrabur a fost sărbătorit de autoritățile locale, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Cu acel prilej, scriitorul declara: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am venit pe lume în orașul Panciu și că datorită orașului Panciu am ajuns ceea ce sunt astăzi. Și nu puteam să ajung până la această vârstă și nici scriitor, dacă nu o aveam alături de mine pe Maria, soția mea”.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.