Se ieftinesc medicamentele

0
193

Peste 1.000 de medicamente din noul catalog naţional, care ar putea intra în vigoare în iunie, vor fi mai ieftine. În unele cazuri, ieftinirea medicamentelor va fi cu până la 20 la sută, față de costurile actuale, a anunțat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, Marius Savu.

În plus, din noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă in Romania  vor face parte 40 de medicamente în plus faţă de actualul catalog, fiind vorba despre medicamentele inovative introduse pe lista de compensate şi gratuite în 2014.

Ministerul Sănătăţii a anunţat în 27 februarie că solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze  toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009.

În urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care costă în prezent 8.361 de lei, ar urma să coste după recalculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat şi la plămâni, care costă 5.216 lei, ar urma să coste 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.

Potrivit aceleiaşi evaluări, în cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, preţul se reduce de la 1.713 lei la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronică de rinichi şi anemie, care costă 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienţă renală cronică cu preţul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintale care costă 342 de lei va costa 177 de lei.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arăta că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utilizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here