Se împlinesc 39 de ani de la tragedia din 1977. Ce spun specialiștii despre un eventual seism devastator!

0

Pe 4 martie se împlinesc 39 de ani de la cutremurul din 1977. Peste 1.500 de oameni au murit şi peste 11.000 au fost răniţi în minutul în care România s-a zguduit din temelii.

Seismul  s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa, din care 1.391 numai în București.

La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren

S-a instituit, prin decret prezidențial, starea de necesitate pe întreg teritoriul României.

Acum, teama tuturor românilor este că un cutremur de mare intensitate, ca cel din 1977, se poate produce oricând. Meteorologii spun că există o legătură între temperaturile ridicate din februarie 1977, luna dinaintea marelui cutremur, şi februarie 2016.

Luna februarie a anului 1977 se clasează că fiind a treia cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, cu o abarete termică de 4,4. Ea va fi surclasată şi va trece pe locul 4, dacă ar fi să luăm în considerare luna februarie a acestui an„, a declarat Realitatea Tv Elena Mateescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

„Într-adevăr ţin minte că în luna martie, începutul lunii martie a fost destul de cald şi că toată lumea a ieşit afară şi că era destul de confortabil din punct de vedere termic”, a declarat tot la România TV Mircea Radulian, directorul INFP.

Cu toate acestea, specialiştii nu pot spune cu certitudine că există o legătură între condiţiile meteo şi cutremurele mari. Specialiștii spun doar că se respectă o oarecare ciclicitate, iar cutremurele mari se produs la circa 30-40 de ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here