Se reia proiectul de reabilitare, modernizare și dotare a Casei de Cultură „Emanoil Petruț” din Mărășești

0
214

Soartă „crudă” a avut Casa de Cultură „Emanoil Petruț” din Mărășești, atunci când a venit vorba de lucrările de reabilitare. În urmă cu câțiva ani, imobilul beneficia de ajutor pentru a-și schimba fața și interiorul, însă lucrările începute în primăvara lui 2016 nu au avut sorți de izbândă. A urmat un proces cu constructorul care se angajase să finalizeze lucrările pe bani frumoși, iar autoritățile au recuperat o parte din bani. Acum, proiectul a fost reanalizat, iar Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației promite să pună la dispoziție fondurile necesare continuării lucrărilor.

Proiectul de reabilitare, modernizare și dotare a Casei de Cultură „Emanoil Petruț” din Mărășeștii Vrancei a fost reavizat la Compania Națională de Investiții și indicatorii tehnico-economici aprobați în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Astfel, așezământul cultural din oraș ar urma să fi reparat și redat publicului, în condiții de spectacol îmbunătățite, printr-o investiție de 6.483.703,60 lei. Îmi doresc ca, de această dată, investiția să se realizeze la standarde moderne și într-un timp rezonabil, pentru a face uitată licitația anterioară total ratată de autorități. Mărășeștiul are nevoie de proiecte majore, în toate domeniile, iar MLPDA, prin unitățile din subordine, va realiza o serie de investiții în localitate pentru a crește calitatea vieții locuitorilor”, a promis ministrul Ion Ștefan.

Casa de Cultură este prezentată pe pagina Primăriei Mărășești ca fiind un obiectiv turistic, probabil și de aceea imobilul construit în doar 6 ani (1978 – 1984) a fost inclus pe lista obiectivelor care meritau investiții serioase. Așa că pe 7 martie 2016 a fost semnat contractul de execuție lucrări de reabilitare la Casa de Cultură din oraș, în valoare de 3,5 milioane lei, cu tot cu TVA. Investiția era finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin CNI, care a preluat clădirea în administrare pe parcursul derulării lucrării. Lucrarea a fost câștigată prin licitație de SC Icarus Trading SRL, din București, care s-a obligat, conform contractului, să termine lucrările în 12 luni (9 iunie 2017). În fapt, lucrările nu au fost realizate niciodată, drept pentru care CNI a dat în judecată constructorul. În 2018, instanța a decis definitiv că societatea trebuie să achite CNI suma de 550.634,81 lei (fără TVA) cu titlu de penalități de întârziere, „precum și penalități de întârziere de 0,2% pe zi în continuare, începând cu 27.02.2018 și până la data de 22.03.2018”. Din acțiune rezulta că, înainte de data la care ar fi trebuit să fie finalizate lucrările, în martie 2017, a fost încheiat un prim act adițional – pentru modificarea termenului de finalizare a obiectivului de investiții, fiind stabilit termen de finalizare 27 iulie 2017. Ulterior, în iunie 2017 era încheiat un al doilea act adițional, cu o altă dată limită: 11 august 2017.

Pârâta nu a finalizat în termen lucrările, motiv pentru care, la data de 12.10.2017, CNI-SA a emis notificarea prin care i s-a pus în vedere că datorează penalități în sumă de 130.049,43 lei. Valoarea lucrărilor rămasă de executat la termenul de finalizare a lucrărilor este în cuantum de 1.383.504,55 lei (fără TVA), după cum reiese din fișa obiectivului. Totodată prin notificarea nr. xxxxx/12.10.2017 antreprenorul a fost informat că se vor calcula în continuare penalități de întârziere până la data îndeplinirii întocmai a obligației de finalizare a lucrărilor contractate”, se arată în motivarea hotărârii, preluată de Rolii. Tot aici apare și scuza constructorului, având în vedere că nici la data introducerii acțiunii de către CNI – martie 2018 – lucrările nu erau finalizate: nu primise detaliile de execuție de la proiectant, iar „ritmul de lucru este unul foarte lent, datorat lipsei de forță de muncă și a personalului specializat/ calificat pentru execuția lucrărilor specifice investiției, nefiind respectat graficul fizic și valoric”. Chiar și cu această sumă obținută definitiv în noiembrie 2018, rămâne situația evidentă: de la 15 ianuarie 2018, când s-a dispus sistarea lucrărilor, dar și de la data rezilierii contractului – 22 martie 2018 – și până în urmă cu câteva zile, nimeni nu a reușit să facă ceva concret pentru Casa de Cultură din Mărășești.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.