SE SCUMPEȘTE gigacaloria la Focșani! Cât vor trebui să plătească abonații ENET SA

0
316

Modificarea prețurilor privind producerea energiei electrice și a celei termice de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) scumpește gigacaloria la Focșani. După ce ANRE a stabilit în urmă cu o săptămână noile prețuri pentru mai multe societăți din România, societăți care asigură alimentarea locuințelor cu apă caldă și căldură, Focșaniul trebuie să se alinieze noilor reglementări. În ședința extraordinară de joi, consilierii locali vor trebui să-și dea votul pentru majorarea gigacaloriei produsă de ENET SA Focșani. Conform proiectul de hotărâre, vor fi modificate tarifele locale pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice de către ENET SA Focșani. La acest moment, la Focșani, tariful este de 423,02 lei/gcal, atât pentru populație, cât și pentru agenții economici, însă tariful care ajunge pe factura lunară este de 285 lei/gcal, diferența fiind suportată de către Primăria Focșani sub formă de subvenție acordată societății ENET SA.

Lucrurile se vor schimba începând cu factura pe luna noiembrie 2021. Conform deciziei ANRE, noul preț de producere a energiei termice va fi majorat de la 423,02 lei/gcal la 638,93 lei/gcal, ceea ce înseamnă o creștere de 66,20%. „Se aprobă prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare în sumă de 638,93 lei/gcal inclusiv TVA, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non casnici. (…) Prețul intră în vigoare de la 1 noiembrie 2021, pentru facturarea consumului de energie termică începând cu luna noiembrie 2021”, se arată în raportul proiectului de hotărâre ce va fi suspus dezbaterii și votului în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 4 noiembrie 2021. În această situație există trei variante: prima ar fi majorarea subvenției suportată de municipalitate în așa fel încât facturile focșănenilor să rămână neschimbate (majorarea subvenției de la 138 de lei/gcal la 430 de lei/gcal). Cea de-a doua variantă va afecta direct buzunarele abonaților ENET SA, care vor trebui să plătească mai mult cu 215 lei/gcal în fiecare lună. Nu în cele din urmă, o altă soluție ar fi aceea ca, de la bugetul Primăriei Focșani, să fie subvenționată o sumă mai mare decât este în prezent, bani care nu vor acoperi în totalitate creșterea de 66%.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.