Seceta duce fermierii vrânceni în pragul falimentului | Constantin Bazon: „Este o situație dezastruoasă!”

0
383

Din cauza secetei, specialiștii în agricultură au căzut de comun acord că anul acesta este și va fi unul extrem de dificil pentru agricultori. Acest fenomen a distrus deja peste 1 milion de hectare de culturi agricole, aruncând fermierii într-un impas aproape fără precedent. La începutul lunii iulie, ministrul Agriculturii anunța că pe plan național au fost afectați 34.647 de fermieri iar culturile înființate în toamna lui 2019 au fost distruse pe 1.168.000 de hectare, din cele aproape 3 milioane însămânțate. Județele în care seceta a făcut ravagii sunt Constanța (329.000 de hectare), Tulcea (122.000 de hectare), Botoșani (105.000 de hectare), Ialomița (103.000 de hectare), Timiș (75.000 de hectare) și Buzău (69.000 de hectare). În acest context, Adrian Oros mai preciza în cadrul unei conferințe de presă că producția de grâu din acest an va fi cu 40% mai mică decât cea din 2019. De asemenea, recolte mici vor fi înregistrate la secară, orz și rapiță. Cu toate acestea, ministrul este de părere că recolta de grâu va acoperi nevoile interne ale României.

Cum stă situația în Vrancea

Este adevărat, județul nostru nu se află printre primele 5 județe din țară cele mai afectate de secetă, însă din cele 149.013 hectare de teren arabil (256.563 hectare de pământ agricol), 25.782,47 hectare de culturi agricole însămânțate în toamna anului 2019 au suferit daune majore din cauza lipsei de apă, suprafața fiind considerată de specialiști ca fiind afectată în proporție de 100%, la un grad de calamitare cuprins între 50 și 80%. În județul nostru cultura de grâu a fost cea mai compromisă, și vorbim aici de o suprafață întinsă pe 19.555, 19 hectare, după care urmează cea de orz, distrusă pe 3.148,35 hectare, orzoaică – 144, 69 hectare, secară – 141,66 hectare și triticale – 25,36 hectare. În fața acestui dezastru, femierii au fost nevoiță să întoarcă multe din culturi, plantând porumb și floarea soarelui. Însoțiți de reprezentanți ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și de cei ai primăriilor, specialiștii Direcției Agricole Vrancea se află în teren pentru a evalua pagubele produse de secetă.

„Activitatea aceasta de evaluare am început-o pe 31 iulie, suntem pe localități în teren, facem verificări pe baza înștiințărilor primite de la fermieri, la porumb, floarea soarelui. Zona de sud a județului a fost cea mai afectată. Vor fi încheiate cu fermierii procese verbale pentru culturile din toamna lui 2019, la care fermierii vor atașa o cerere, toată documentația urmând să fie depusă la APIA, instituție care va face plățile pentru despăgubiri. Anul acesta au fost calamitate suprafețe mari de teren, este un an atipic, producțiile sunt mici iar fermierii sunt afectați dar… astea sunt condițiile. Mai sunt afectate plantațiile de pomi fructiferi și cele de viță de vie. Pentru culturile însămânțate în toamnă am avut în teren 5 echipe, comisii din care au făcut parte reprezentanți ai APIA, Direcției Agricole Vrancea și ai primăriilor. De asemenea, vor fi analizate și daunele la culturile din primăvară”, ne-a spus directorul Direcției Agricole Vrancea, Ticu Costandache. Până în acest moment, la nivelul județului nostru, instituția a strâns 1.353 de procese verbale, toate încheiate pentru culturile din toamnă.

Despăgubirile, cel mai probabil în luna septembrie

La începutul lunii iulie, ministrul Agriculturii declara în presă că, cel mai probabil, despăgubirile  vor fi acordate fermierilor la începutul lunii septembrie, după rectificarea bugetară.

„S-a definitivat la nivelul Ministerului Agriculturii proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea acestei scheme de ajutor. A fost prenotificat la Comisie, evident au fost luate în considerare prevederile notificărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectorul agricol și în zonele rurale și așteptăm ca la rectificarea de buget, sumele pe care noi le-am calculat să fie prinse în rectificarea de buget și să facem plățile la începutul lunii septembrie”, declara ministrul Adian Oros, citat de Bursa. De asemnea, ministrul a anunțat și sumele propuse pentru despăgubirea fermierilor: rapiță – 1.002 lei/hectar, orzoaică – 951 lei/hectar, grâu – 925 lei/hectar, secară – 925 lei/hectar, orz – 912 lei/hectar, triticale – 805 lei/hectar și ovăz – 772 lei/hectar. Începând cu 14 august, fermierii vrânceni trebuie să depună cererile la APIA, instituție care le va achita sumele aferente pentru suprafețele de culturi afectate de secetă.

Ce spun fermierii vrânceni

Din luna octombrie a anului trecut și până în prezent, precipitațiile au cam ocolit o parte din județul nostru, în sensul că a plouat diferențiat de la o zonă la alta, cantitatea de apă fiind în medie de 40 – 80 de litri pe metru pătrat, cantitate insuficientă pentru nevoile fermierilor. Având în vedere un deficit cuprins între 500 – 600 de litri pe metru pătrat (500 – 600 de metri cubi de apă la hectar), producțiile de cereale din Vrancea au fost afectate mai ales în zonele aflate pe raza comunelor Vulturu, Nănești, Măicănești, Ciorăști, Focșani dar și nord, până aproape de Adjud. Fermierii vrânceni spun că pe suprafețe foarte mari cultivate cu grâu, orz, secară și rapiță s-a abătut efectiv năpasta, producțiile fiind diminuate cu 70 până la 100%. De asemenea, cultivatorii de cereale spun că au pierdut și cea mai mare parte din culturile din primăvara lui 2020, lucru care aproape că-i bagă în faliment și speră că vor primi ajutoarele la timp, astfel încât să poată începe ciclul de producție pentru anul următor.

„Efectiv, fermierii sunt în pragul falimentului, nu-și pot relua ciclul de producție pentru 2021 din lipsă de lichidități, evident. Au credite în bănci, s-au dotat, au scadențe de plăți la utilajele cumpărate și ar trebui să se facă ceva. Sperăm ca guvernanții să facă ceva, să se gândească într-un fel la o reeșalonare a datoriilor, un ajutor pe care să-l primim cât mai curând posibil ca să putem relua ciclul de producție pentru anul următor. Este o situație dezastruoasă, am și eu niște ani în activitate… nu am mai pomenit o asemenea secetă atât de excesivă și prelungită”, ne-a spus unul dintre cei mai importanți fermieri din Vrancea, Constantin Bazon.

Seceta este atât de puternică iar temperaturile sunt așa de mari, încât chiar și acolo unde se irigă efectul este aproape zero. În aceste condiții, agricultorii sunt de părere că singura șansă pentru eliminarea efectelor secetei și protejarea culturilor pe termen lung este finalizarea Canalului Siret-Bărăgan. De altfel, acest obiectiv a intrat din nou în atenția Guvernului Orban, însă, știm cu toții, de la promisiune la faptă e cale lungă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here