2022 pare să fie un an extrem de dificil pentru agricultorii vrânceni a căror culturi se confruntă cu o secetă pedologică accentuată și prelungită. Culturile agricole din sud-estul țării se află în pragul unui dezastru cauzat de lipsa precipitațiilor, ceea ce face ca anul agricol să fie compromis total. Directorul Direcției Agricole Județene Vrancea a efectuat mai multe vizite în teren unde a fost nevoit să constate pagubele produse, în special, la culturile de grâu, orz și rapiță. De vină pentru această situație este umiditatea scăzută din sol.
„Avem probleme cu seceta pedologică accentuată, suntem în teren la constatarea pagubelor produse în culturile calamitate. Intră oamenii la recoltat şi trebuie să le vedem terenurile. Din rapoarte operative avem undeva la peste 20 de mii de hectare cu culturi de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) compromise”, a declarat Ticu Constandache, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene Vrancea. Pierderile sunt mai mari în zona de sud a județului, acolo unde fenomenul de deşertificare este mai pregnant. Ticu Constandache a dat ca exemplu zona Măicănești, Nănești și Vulturu, acolo unde culturile sunt afectate în proporție de 70-80%. Dacă vremea nu va ține cu fermierii vrânceni, atunci există un risc sporit de calamitate în culturile vrâncenilor. Ticu Constandache mai spune dacă precipitațiile sub formă de ploaie nu vor mai dese în perioada următoare vor apărea probleme și la culturile de primăvară. „Oricum, dacă nu plouă, probleme vor fi şi la culturile de primăvară, porumbul şi floarea soarelui, deja, sunt în mare suferinţă. Deficitul de umiditate în sol este destul de mare, cu mult sub media multianuală. Dacă aceasta se situa undeva la peste 600 litri de apă/mp pe metrul pătrat, suma precipitaţiilor din luna august şi până acum este în jurul a 250 l/mp”, a mai precizat şeful agriculturii din Vrancea.
Cooperativei Agricole Cereal Top Farmes, din comuna Coteşti, a reușit să cultive peste 1.000 de hectare de orz și puțin peste 2.500 de hectare de grâu. Președintele cooperativei spune că la cultura de orz lucrurile stau foarte prost, cu o recoltă între 200 de kilograme și 1,8 tone la hectar. „Toată Vrancea e un dezastru! Am început lucrările de pseudorecoltat – că ăsta nu se mai numeşte recoltat! – sau mai degrabă de curăţat pământul că nu avem ce recolta. Orzul e prost şi foarte prost, între 200 de kilograme şi 1-1,8 tone la hectar. Referitor la grâu, toată lumea spera la mai bine; arăta mai binişor, dar acuma e aproape la fel de prost ca şi orzul”, a spus Sorin Marius Bolovan, preşedintele Cooperativei Agricole Cereal Top Farmes, din comuna Coteşti, citat de jurnaliștii de la Revista Ferma. Sorin Marius Bolovan a dat exemplul unei culturi de 1.600 de hectare de rapiță din care a rămas mai puțin de 2 hectare. „Rapiţă nu mai avem absolut deloc, toată cultura s-a întors în februarie – martie. Avusesem semănată din toamnă o suprafaţă de 1.600 de hectare şi am rămas cu fix 1,9 ha! O catastrofă! Vă zic sincer şi 2020 a fost un an păcătos, totuşi s-a făcut ceva-ceva floarea soarelui, în jur de o tonă – o tonă jumate! Acum, cultura e la genunchi; înflorită şi pe cale de a se usca! Porumbul e uscat deja. Şi avem 5.000 de hectare cu floare şi porumb”, a mai precizat liderul cooperatorilor, conform sursei citate. Între timp, administrațiile locale continuă să trimită rapoarte către Direcția Agricolă Judeţeană Vrancea în care sunt trecute pagubele create de seceta pedologică.